nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
24°

L'esquerra formalitza la coalició i deixa clar que no va contra el PSOE

Crida al vot útil per constituir una majoria progressista a l'Estat

Els màxims representants del PSM, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana van formalitzar ahir l'acord per concórrer a les generals en una coalició «progressista, nacionalista i ecologista». Els responsables polítics van deixar clar que la proposta «no va contra el PSOE» sinó que respon democràticament al «projecte destructor del PP contra la cultura, la llengua i el territori», pretén contribuir a la creació d'una majoria progressista alternativa a l'actual i reclama el «vot útil» de l'esquerra per dotar les Illes d'una «veu pròpia» a Madrid.

El secretari general del PSM, Mateu Morro; el coordinador general d'EU, Miquel Rosselló; la coordinadora d'Els Verds de Mallorca, Margalida Rosselló; i el president d'ERC-Illes, Joan Lladó, van signar en públic l'acord per constituir una candidatura unitària al Congrés per Balears i al Senat per Mallorca. Nanda Ramon -PSM- i Manolo Cámara -EU- encapçalen la llista al Congrés i es tornarien l'escó dos anys si l'obtinguessin. Si fos així, seria el primer pic que es trenca el bipartidisme a les Illes.

L'acord signat ahir incorpora quatre principis polítics compartits per les forces integrants: la millora de l'autogovern -que inclou el reconeixement del «dret d'autodeterminació dels pobles» que componen l'Estat-; la defensa dels drets socials; una aposta per un model econòmic sostenible; i la reclamació de més democràcia i més pau. El document destaca que ha estat la política «involucionista» del PP la que ha fet coincidir les forces progressistes en la necessitat de «sumar per avançar», va dir Mateu Morro, qui deixà clar que la coalició no va en contra del PSOE ni de cap altra «força progressista».

Tant Morro com Miquel Rosselló coincidiren en la necessitat de donar veu i «convertir en un vot útil com el que més» les més de 50.000 paperetes que les quatre forces obtingueren per separat fa quatre anys. Margalida Rosselló destacà la possibilitat de «trencar el bipartidisme» mentre que Joan Lladó recalcà la diferència entre un «diputat per Balears» respecte els representants del PP o del PSOE que s'elegeixen a les Illes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris