cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
23°

El poble reviu la construcció de la via de Monti-sion en només un dia

Uns 2.500 veïns recordaren la gesta assolida el 14 de gener de 1954

Els veïns de Porreres no fallaren en la seva particular cita amb la història i se sumaren en massa a la celebració del 50è aniversari de la construcció en un sòl dia de la carretera que puja al puig de Monti-sion. Els porrerencs i porrerenques peregrinaren des de la plaça de la Vila fins al santuari de Monti-sion en agraïment i reconeixement als més de 4.000 veïns que aquell 14 de gener de 1954 s'armaren amb càvecs i altres eines i s'obriren pas entre l'espessor i terrenys rocosos per realitzar la històrica gesta de la que els veïns se senten orgullosos. Aquesta peregrinació fou organitzada pel Consell Parroquial així com altres actes de commemoració amb la col·laboració de l'Ajuntament de Porreres.

Amb una gran pancarta penjada a la Casa de la Vila que deia «Sentiment de poble» els quasi 2.500 participants partiren en romeria cap a Monti-sion entre sonades de les cornetes, xeremiers i també la Filarmònica. En arribar al punt on començà la construcció de la carretera, just a les faldes del puig, es va viure un dels moments més emotius de la peregrinació quan Montserrat «Mut» i Madò Francina, dos veïns que participaren en les tasques de 1954, descobriren una placa commemorativa que diu: «En la bona memòria de tots que feren possible el camí a Monti-sion el 14 de gener de 1954. Ho recordam i ho agraïm. Gener de 2004».

Seguidament la comitiva continuà la marxa entre rialles i festa fins al santuari de Monti-sion. Un cop allà dalt, se va retre un senzill homenatge a la Mare de Déu de Monti-sion per part dels fidels, que consistí en el cant de la Salve i els Goigs.

Lògicament, després de la dura pujada, s'havien de reposar les forces i a banda de les provisions que portaven alguns dels peregrins, tots els participants pogueren menjar coques, sobrassada i beguda que havien donat particulars de manera solidària. Després de la festa al voltant dels foguerons on els veïns s'escalfaren la sang, encalentida també amb un poc de vi, començà la davallada, amb la qual finalitzà una històrica jornada en què es va reviure un capítol de la història.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris