cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

Matas aprovarà demà l'estudi de les varietats del català a l'ensenyament

A més, Educació du al Consell de Govern un ens per construir escoles

El conseller de Turisme i portaveu oficial del Govern, Joan Flaquer, va anunciar ahir que el pla autonòmic que impulsarà l'aprenentatge i l'ús de les modalitats lingüístiques a l'ensenyament s'aprovarà demà al Consell de Govern. Flaquer va avançar que demà «s'aprovaran un paquet de mesures per fomentar l'ús de les modalitats insulars a l'ensenyament de les Balears». El portaveu del Govern va assegurar, no obstant això, que aquesta iniciativa «s'emmarca dins la voluntat de potenciar les modalitats dins la unitat de la llengua catalana».

Aquesta passa ja va ser anunciada al programa electoral del Partit Popular (PP) junt al foment del «bilingüisme». De fet, el president del Govern, Jaume Matas, ja havia remarcat en el seu discurs d'investidura i en els seus primers dies al capdavant de l'Executiu la voluntat de fomentar les modalitats lingüístiques del català, principalment a les escoles.

Precisament, tot i que fonts oficials de la Conselleria d'Educació varen assegurar ahir que aquestes mesures «s'han d'acabar de perfilar al consell de Govern» de demà, Matas ja va avançar que aquest departament estava elaborant un pla autonòmic per introduir l'ensenyament i l'ús de les modalitats lingüístiques en el temari de català. En aquest sentit, respecte al temari actual, es pot aprofundir més en l'estudi de les terminacions verbals, el vocabulari i les expressions autòctones. Així i tot, aquest estudi es pot trobar amb l'entrebanc que no tot aquest vocabulari i expressions són comuns a les quatre illes balears. Una altra mesura que podria dur a terme el Govern de Jaume Matas és l'adaptació al català de les Illes dels llibres de text.

Una altra mesura que aprovarà el Govern de Jaume Matas demà que afecta l'àmbit de l'educació, segons també va anunciar Joan Flaquer, és la creació de l'Institut Balear d'Infraestructures Educatives i Culturals. Aquest organisme serà una empresa pública que s'encarregarà de la construcció i reforma d'aquest tipus de dotacions. Segons el conseller de Turisme i portaveu oficial del Govern, l'objectiu és augmentar «l'eficàcia» a l'hora de executar aquest tipus d'actuacions.

Segons va explicar fa unes setmanes el conseller Francesc Fiol ha estat, precisament, la demanda d'escolarització el que ha provocat la creació d'aquesta empresa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris