nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
22°

Més de 1.000 persones de les Balears necessiten una bossa per a les seves excrecions

Son Dureta té una unitat d'atenció d'aquests malalts

C. ROIG.Palma.
Més de 1.000 persones a les Balears necessiten un estoma per viure. Aquesta tècnica consisteix a donar una sortida artificial a un òrgan o a una víscera diferent de l'orifici natural d'excreció. Així, a través d'un petit orifici artificial, aquesta gent amb dificultats d'eliminació per via natural pot continuar la seva vida amb una «bossa» que els serveix de dipòsit. Hi ha diferents estomes, d'acord amb la problemàtica del pacient. Així, es parla d'ileostomia quan la part afectada és l'intestí prim; colostomia si és l'intestí gruixat o còlon que es comunica amb l'exterior; o urostomia, quan el malalt té dificultats per eliminar l'orina amb normalitat.

En principi, aquesta pràctica pot resultar incòmoda. De fet, per evitar o per alleugerir tant com es pugui aquest inconvenient, existeix la unitat d'estomaterèpia a l'hospital de Son Dureta. Magdalena Payeras és la infermera d'aquest servei i qui manté el contacte més estret amb els pacients. La seva feina va des del moment en què se'ls programa la intervenció fins a arribar a tenir els coneixements necessaris quant a les cures de l'estoma o a les revisions i la solució de complicacions que es puguin produir. De la ubicació correcta de l'estoma en depèn en bona mesura el benestar dels afectats. Payeras explica que «col·locar bé l'estoma pot garantir una qualitat de vida quasi normal. Si es posa en un lloc que no és l'adequat, es poden produir fugues que impedirien als malalts fer una vida normal».

Després de la intervenció, tenen lloc el seguiment postoperatori i el suport psicològic a les famílies. La infermera emfasitza que «tenc pacients que fa un any que són morts i encara vénen les seves famílies a fer el suport psicològic». Les Balears són, en efecte, una de les comunitats on es poden trobar més casos de persones amb estoma. Payeras aclareix que la tònica habitual és un cas per cada 10.000 habitants, mentre que a les Illes se supera aquesta mitjana. Precisament per aquesta unitat, única a les Balears, hi poden passar una mitjana de 25 pacients diaris. El més recomanable seria, per contra, que cada dia no s'hi atengués més de 12 persones. Això es justifica per la necessitat de suport dels malalts.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris