cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Balears és la comunitat que destina menys doblers públics per habitant

Tot i que ha augmentat la despesa, la mitjana estatal encara és 500 euros superior

J. TORRES. Palma.
Les Balears són la Comunitat de l'Estat que destina menys despesa pública per habitant. Així és desprèn d'un informe del Ministeri d'Administracions Públiques que compara els pressuposts de totes les regions en els darrers vuit anys i constata que les Illes n'ocupen el darrer lloc de manera estable, tret de petites excepcions. Amb tot, són la zona que més ha incrementat la despesa per càpita. Segons aquestes dades, l'Executiu autonòmic només va gastar 2.140 euros per habitant el 2003, la inversió més baixa de l'Estat. El pressupost autonòmic per càpita de les Balears queda lluny de la mitjana estatal, de 2.636 euros per habitant a les comunitats de règim comú.

Amb tot, en els darrers vuit anys s'ha produït un increment notable de la despesa, molt superior al de la resta de territoris, que l'ha acostat lleugerament a la mitjana. La raó s'ha de cercar en l'increment competencial obtingut. Aquest ha permès un creixement pressupostari superior al de les comunitats que tenien un major nivell d'autogovern. L'augment espectacular de població ha mitigat la tendència.

Segons el Ministeri d'Administracions Públiques, des de 1996 les Balears han quatriplicat el seu pressupost per càpita, passant de 461 euros per habitant a 2.140. Territoris com Cantàbria, la Rioja o Múrcia, que tenien un baix nivell d'autogovern, han seguit la mateixa tendència però per sota de les Illes. Per la seva banda comunitats amb un alt sostre competencial, com Catalunya, Galícia, Euskadi o Andalusia, han tingut increments de despesa per càpita menors.

Durant els darrers vuit anys, només el 1998 i el 1999 les Balears abandonaren el darrer lloc, superant Astúries, Cantàbria, Madrid o Múrcia. En la resta han continuat a la coa en despesa per habitant. Aragó o València se situen a un nivell similar al de les Illes, seguides de prop per Múrcia, Madrid o les Canàries.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris