nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
22°

El rejoveniment de la població perjudica el finançament de les Balears

Un estudi recomana que es compensin les despeses educatives amb les sanitàries

85914

Paradoxalment, el rejoveniment poblacional juga en contra de les aspiracions a millorar el finançament.

L'actual sistema de finançament autonòmic perjudica les aspiracions de les Illes Balears a millorar el seu finançament, ja que té en compte la població major de 65 anys a l'hora d'assignar recursos per a la sanitat. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi Interpretación del cambio de definición del criterio de necesidad en el subsistema sanitario de financiación autonómica, publicat per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada.

Segons expliquen els autors, «la nova definició de necessitat beneficia les comunitats autònomes amb una població relativament més envellida, que poden aspirar a un major increment de recursos respecte d'aquelles que tenen una població més rejovenida que, tot i no perdre recursos, tampoc no poden ni podran veure'ls incrementats al mateix nivell que la resta».

Les Balears es troben dins aquest darrer grup de perjudicats i, a pesar que es veu compensada per la insularitat, el reequilibri no arriba al nivell de les Illes Canàries. El model vigent de finançament autonòmic de la sanitat ha alterat el model vigent de distribució de recursos segons la població i l'ha substituït per una fórmula polinòmica en què la població pondera un 75%; la població major de 65 anys, un 24'5% i la insularitat, un 0'5%.

D'aquesta manera, l'aportació econòmica que podria suposar l'increment demogràgic a zones com les Illes Balears es veu frenada pel rejoveniment de la població. Els autors detecten l'existència «de certes correlacions entre educació i salut i entre nivell sociocultural i salut, i no tan sols entre edat i salut». Aquest fet és inclòs entre les finalitats del «fons per a la cohesió sanitària» que és gestionat directament pel Ministeri de Sanitat. Òbviament, els autors recomanen la introducció de «modulacions socioeconòmiques o educatives que han estat excloses de la determinació inicial del model».

Les comunitats autonòmes que han sortit més afavorides amb l'actual model de finançament sanitari són Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella-Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia i la Rioja. Al costat dels perjudicats hi ha Andalusia, Canàries, Madrid, Múrcia i València, a més de les Illes Balears.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris