cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Dues mil persones reclamen un canvi de política lingüística

L'OCB cerca ara reunir 25.000 adhesions al manifest a favor del català

67330

La gentada va alçar cartells que pregaven «Rectificau».

Prop de dues mil persones (mil segons la Policia Local, i unes 4.000 segons l'organització), convocats per l'Obra Cultural Balear (OCB), varen reclamar ahir, davant el Consolat del Mar, que el Govern rectifiqui la seva política lingüística. L'acte tingué la presència de desenes de representants de les entitats socials, escriptors i artistes, que es varen mesclar amb la gentada. Per a l'ocasió, l'OCB havia repartit un miler de cartells que pregaven «Rectificau» i que varen ser alçats a l'aire en diverses ocasions.

Entre els assistents a la concentració hi havia els líders dels sindicats UGT, CCOO, STEI-i, Llorenç Bravo i Josep Benedicto, Biel Caldentey respectivament; la presidenta de la Federació de Veïns, Rosa Bueno; polítics com la coordinadora d'Els Verds de Mallorca, Margalida Rosselló i dirigents del PSM-EN, (Biel Barceló i Damià Pons) i Esquerra Unida (Lila Thomàs) i escriptors i artistes com Xesc Aguiló, Gabriel Janer Manila, Maria del Mar Bonet, Caty Sweeney. La llista de personalitats la completava la direcció de l'OCB, encapçalada per Joan Gelabert. L'absència d'Antoni Mir, ja expresident de l'entitat, fou notable.

L'acte també va ser secundat pel Consell de Juventut, Escoltes de Mallorca, Federació d'Associacions de Veïns de Palma, el GOB, Joves de Mallorca per la Llengua, Moviment d'Escoles Mallorquines, Unió de Pagesos, USO i Voltor. Gelabert va intervenir per assegurar que «al llarg d'aquests nou mesos de govern les úniques coses que han transcendit han estat polítiques clarament regressives i que han significat la pèrdua de parcel·les guanyades, amb dificultat, amb seny i amb prudència, a favor de la plena normalitat de la llengua catalana, dins la nostra societat».

El relleu de Mir va advertir que el d'ahir era «un primer toc d'atenció» i va fer una crida per aconseguir 25.000 «adhesions a la campanya per una ràdio i televisió públiques en què el català sigui l'idioma vehicular».

Entre les declaracions de Gelabert, la cantautora Maria del Mar Bonet fou l'encarregada de posar-li veu a un manifest que, en alguns moments, va despertar d'emoció el públic, qui va respondre amb mamballetes. Aquesta reacció es donà principalment quan Bonet demanava al Govern que rectificàs la política lingüística i quan denuncià «la discriminació» que pateixen els catalanoparlants «quan s'adrecen a l'administració i no són tractats en la seva llengua».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris