cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
23°

Els sindicats creuen que el cens poblacional fet per l'INE perjudicarà els immigrants

Pensen que l'objectiu final del recompte servirà per «criminalitzar» tothom que no sigui comunitari


Els sindicats opinen que el cens de població que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) està fent dificultarà la situació dels immigrants que no siguin comunitaris. Tot i no tenir els papers en regla, un estranger extracomunitari es pot empadronar i així tenir accés als serveis socials, com per exemple la targeta sanitària o l'escolarització dels infants.

Des de l'INE, es detecta que la persona es troba empadronada en dos municipis diferents a l'hora, i també que entren i surten del país sense donar constància a les autoritats. Amb l'objectiu de tenir un registre efectiu dels moviments migratoris, l'Institut Nacional d'Estadística ha decidit obligar tots els immigrants a donar compte de la seva situació real. En cas contrari, se'ls donarà de baixa del padró municipal.

La tinent de batle de l'Ajuntament de Palma, Catalina Terrassa, declarà que «les persones que l'any 2004 encara no han omplert el qüestionari de l'INE no perdran els seus drets socials i no tindran cap problema a l'hora de renovar la targeta sanitària o la targeta ciutadana. A més, parlam de 5.000 persones, i Palma és una ciutat amb prop de 400.000 habitants, i en els últims cinc anys la població de la ciutat ha crescut en unes 15.000 persones. Per això, 5.000 és una xifra relativament important».

Per a Pep Juárez, secretari General del sindicat CGT creu que «és una mesura xenòfoba i típica dels períodes preelectorals. L'argument econòmic, és a dir, controlar la situació dels immigrants per equilibar la balança entre cotització a la Seguretat Social i serveis rebuts, no té molt de pes, perquè comparada amb altres despeses no té importància. El que de ver pretén aquesta mesura és tenir controlats els immigrants per poder-los expulsar».

També el secretari general del sindicat USO, Rafel Pons, coincidí amb Pep Juárez quan a l'objectiu final del cens, «que no és altre que saber a cada instant on són tant els immigrants com l'escola dels seus fills. I a mi això em sembla una vulneració dels drets humans, perquè la policia pot utilitzar els infants, quan els pares els van a cercar a l'escola, per trobar un il·legal».

D'altra banda, Marlene Perea, secretària general de la Federació d'Associacions d'Immigrants de les Illes Balears (Faib), defensa que «a mi em preocupa que els cossos de seguretat tenguin accés a les dades dels padrons, dels censos i de la Seguretat Social». Pensa que tota persona té dret «a la privacitat».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris