nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

El dia que el poble obrí camí a Monti-sion

El 14 de gener farà 50 anys que 4.000 veïns obriren la nova carretera del Puig en una jornada

El pròxim dia 14 farà 50 anys que el nucli urbà de Porreres quedà buit. Més de 4.000 porrerencs i porrerenques en partiren cap a Monti-sion i, sense saber-ho, marcaren una fita històrica i irrepetible quan, en tan sols una jornada, obriren la carretera que du al puig.

Era el 14 de gener de 1954 quan els veïns de la localitat respongueren a la crida feta vuit dies abans pel rector, Gabriel Adrover. Aquest es va adreçar al poble amb una circular per demanar-li que oferís a Nostra Senyora de Fàtima «el millor homenatge amb què Porreres ha d'honorar-la, en ocasió de l'any marià: ha de ser i serà la carretera nova al nostre santuari de la Mare de Déu de Monti-sion».

Per aquest motiu demanà que «amb càvecs i amb aixades uns i amb senalles els altres, i tots i totes amb el cor ple de fervor i d'alegria jubilosa, l'acompanyem al nostre estimat santuari, decidits a començar amb força la feina». En qualsevol cas, les previsions de Gabriel Adrover se superaren amb escreix i els porrerencs no tan sols en començaren les tasques, sinó que acabaren la carretera en un sol dia.

El resultat, després d'una jornada intensa i segons una nota escrita després pel rector mateix i que la Semilla -full parroquial- reprodueix ara, va ser «una carretera de vuit metres d'ample en un traçat del tot nou, obert enmig de penyes, superant grans desnivells, movent centenars de metres cúbics de terra, esqueixant amb barrobins grans roques; pareixia que s'hi hauria de dedicar molt de temps. La fe i la voluntat d'un poble han obrat el miracle» de construir la via nova.

Igual que en el 25è aniversari, l'Ajuntament de Porreres i la parròquia han organitzat una sèrie d'actes per commemorar els 50 anys d'aquella fita històrica. Dimecres dia 14 de gener a les 20.00 hores el poble pujarà a peu un altre pic al santuari des de la plaça de la Vila. Devora la Mare de Déu de Monti-sion es cantaran la Salve i els Goigs i hi haurà un refrigeri.

L'ascensió al puig es repetirà diumenge dia 18 de gener. Llavors es dirà una missa solemne d'acció de gràcies concelebrada per tots els capellans porrerencs i per altres que hagin estat a Porreres en memòria de tots els qui habilitaren la carretera i que ja hagin mort. Els actes s'acabaran el dia de la festa de Monti-sion.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris