nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Els ingressos turístics han caigut en dos anys prop de 900 milions

La xifra de visitants a les Illes s'ha recuperat el 2003 respecte al 2001

L'increment de visitants que hi ha hagut aquest darrer any respecte del 2002, enfront de l'any rècord a les Illes (2001, amb 10.437.000 turistes) no s'ha correspost amb una alça dels ingressos per turisme en aquest mateix període.

Per això en dos anys la despesa turística a les Balears ha caigut de 881 milions d'euros, segons dades de la Conselleria de Turisme, el Cittib i la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (Caeb). Al gràfic adjunt s'hi aprecia l'evolució històrica des de 1988, amb un creixement progressiu de la xifra de visitants i dels ingressos per turisme fins a l'inici de la recessió, el 2001. És a partir d'aquest any que la tendència a la baixa en el nombre de visitants es fa més manifesta, però encara més en l'evolució dels ingressos per turisme.

Les mateixes fonts coincideixen a assenyalar que l'augment de les xifres l'any 2003 no ha anat acompanyada d'una progressió dels ingressos, «perquè la política d'ofertes i de descomptes realitzada pels touroperadors i pels hotelers ha incidit en el compte de resultats de les empreses, com també en el poder adquisitiu d'un percentatge determinat de turistes que han arribat a les Balears els mesos del juliol i agost passats, durant els quals tradicionalment no s'han fet mai ofertes i s'ha venut tot a preu de fullet».

El responsable del Departament d'Economia de la patronal Caeb, Vicent Tur, indicava ahir que aquesta baixada dels guanys turístics ha tingut un efecte lògic en l'economia balear i en matèria laboral, com també en els índexs de despesa dels consumidors illencs».

En aquest sentit Eugeni Aguiló, catedràtic d'Economia de la UIB, ja assenyalava l'estiu passat que la despesa turística a les Balears ha entrat en una fase d'estancament per l'evolució de la qualitat dels visitants, «que enguany s'està caracteritzant pel seu baix poder adquisitiu».

Les darreres dades estadístiques de les entrades en aquest àmbit disten molt de les macroxifres obtingudes després del creixement econòmic expansiu dels dos principals mercats emissors, el Regne Unit i Alemanya fins l'any 2000. Això explica la pujada espectacular dels ingressos per turisme a les Illes al llarg de la darrera dècada, passant de 2.100 milions d'euros als 6.191 milions del 2001, que representen una alça del 271'8%. El major creixement es produí durant els anys del darrer boom turístic, entre 1996 i 1999.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris