nubes dispersas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

L'àrea de català de la UIB acusa el PP de «debilitar» la normalització

Avisa que si no es millora la realitat «la nostra llengua desapareixerà»

El Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha denunciat les actuacions de política lingüística que el Partit Popular du a terme des de les institucions que governa o en què participa. Els membres de l'àrea de la UIB, liderats per Joan Mas, es varen reunir el passat 19 de desembre per acordar el contingut del comunicat que ha fet servir per denunciar «actuacions que només es poden entendre com a mecanismes per debilitar el procés de normalització de la nostra llengua».

El departament recorda l'actitud del PP europeu i del Govern per impedir que s'aprovàs una proposta de reconeixement de la llengua catalana per part del Parlament Europeu i per diferenciar l'ensenyament del valencià i del català a les Escoles Oficials d'Idiomes. Ara, el comunicat va més enllà i assegura que el Govern balear incompleix «de manera sistemàtica els deures de promoció social i de protecció de la llengua catalana a què obliguen la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística» i, a més, manifesta «una clara voluntat de presentar el procés de normalització lingüística com un factor negatiu.

De fet, alerta que «s'ha retrocedit de manera alarmant en determinats aspectes: rebaixa de l'exigència de coneixements de llengua catalana per ocupar places de l'Administració, tancament de Somràdio, la incapacitat d'entendre la utilitat del mètode d'immersió lingüística per a l'aprenentatge de la nostra llengua, reducció de la presència del català en els pocs àmbits en què podria complir la funció que li correspon com a llengua pròpia -Premis Ciutat de Palma, televisió autonòmica, etc».

Precisament, respecte de la creació de la televisió autònomica bilingüe, recorda l'obligació de complir la Llei de Normalització Lingüística. De fet, sobre el bilingüisme afegeix que «fins ara, tots els moviments a favor d'aquest pretès bilingüisme ideal s'orienten cap a la reducció de la presència del català en aquells àmbits en què ha aconseguit ocupar parcialment les funcions que li corresponen com a llengua pròpia». D'altra banda, el departament denuncia que apostar per les modalitats en detriment de l'estàndard dificulta encara més la recuperació de la nostra llengua.

Finalment, el comunicat alerta que «si el català no es fa normal a tots els nivells, si les institucions no hi dediquen la prioritat i els recursos necessaris i no propicien una actitud social favorable al seu procés de normalització, la nostra llengua desapareixerà». Per tot això, exigeix «un exercici de responsabilitat» en relació amb la normalització de la llengua i demana que els partits no basin les seves estratègies electorals i d'hegemonia partidista en el falsejament de la realitat lingüística l'atiament de la crispació social que això pot provocar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris