cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
14°

El consum a les Balears es troba ara en una preocupant situació d'estancament

Alguns comerciants xifren entre un 20 i un 30% la caiguda en les vendes aquest Nadal

90826

Les campanyes de Nadal han animat els carrers de Ciutat, però no han aconseguit estimular les vendes del petit comerç.

El consum a les Balears es troba ara en una preocupant situació d'estancament. Tot i que les patronals del petit comerç de les Illes -Pimeco i Afedeco- no han fet encara balanç de la campanya de Nadal, alguns empresaris xifren entre un 20 i un 30% la caiguda en les vendes en aquests darrer quinze dies. Una situació que s'arrossega des de fa alguns mesos, després d'una mala temporada turística i la forta inflació derivada de la implantació de l'euro.

«Partíem d'un mes de novembre molt fluix, en el qual les vendes ja havien caigut un 22%», declarà el secretari general d'Afedeco, Antoni Vilella. Lluny de recuperar-se la facturació amb l'arribada de les festes de Nadal, Vilella afegí que «en el mes de desembre tèxtil, confecció i moda no han aconseguit repuntar, excepte el sector d'alimentació, que s'ha mantingut».

En un sentit molt semblant s'expressà Àngel Pujol, gerent de Pimeco. Pujol es referí a la «preocupant situació d'estancament del consum a tot Balears», agreujada per la forta pressió que exerceixen les grans cadenes «amb les seves promocions i rebaixes encobertes, la qual cosa ens fa molt mal i transmenten nerviosisme al sector».

Tot i la forta promoció, els esforços per estimular les vendes aquest Nadal han estat infructuosos. Algunes campanyes com «Palma, centre de diversió» i «Rasca i guanya», impulsades pel petit comerç amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palma, tan sols han servit per atreure la gent cap el centre de Ciutat, però sense cap repercussió sobre la facturació.

Àngel Pujol comentà respecte d'això que «les campanyes han servit per dinamitzar els carrers de Palma, especialment els del centre, però no hem aconseguit incrementar les vendes». I és que si s'hagués de resumir la situació en unes poques paraules, aquestes serien «poc ambient comprador i escassa alegria econòmica».

Les cadenes d'alimentació són les úniques que no han patit l'estancament del consum a les Balears. Una altra cosa són les juguetes i articles de regal, als quals ni l'empenta de Nadal i Reis sembla haver ajudat. Ara, els comerços centren totes les seves esperances en les rebaixes per estimular les vendes en moda, calçat i complements.

El 4 de gener serà el primer diumenge d'obertura comercial en el 2004. Dos dies abans de Reis, allò més normal seria que el consum reprengués la seva marxa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris