cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

L'increïble poder curatiu de les plantes medicinals i aromàtiques

L'enginyer agrícola Miquel Arranz cultiva més de vint espècies


«Que els teus aliments siguin els teus medicaments». Aquest concepte d'aliment medicament lligat al tractament amb plantes medicinals -fitoteràpia- és el que des de fa vint anys pretén divulgar l'enginyer agrícola Miquel Arranz, que es dedica al cultiu ecològic de plantes aromàtiques i curatives.

La intenció és «fer un servei a la gent, però també perquè les aprenguin a usar com a recurs propi en casos d'una determinada afecció o patologia. Es tracta d'obrir la porta a una altra visió, lluny de la medicina convencional», assegura l'expert.

Can Cormer és una finca entre els municipis de Felanitx i de Porreres, on Arranz i la seva família -la seva esposa és biòloga- es dediquen al conreu d'una vintena d'espècies vegetals amb virtuts medicinals. Després es dediquen a comercialitzar-les per alguns mercats setmanals com els de Manacor, Felanitx o Artà.

«Des de fa vint anys, la demanda d'aquests productes ha anat creixent d'una manera espectacular. Arran de l'abús que s'ha fet d'alguns medicaments convencionals, com els antibiòtics, la gent cerca ara una manera més suau i menys agressiva de tractar les malalties. Així i segons Arranz, la fitoteràpia s'ha convertit en «alguna cosa més que una moda: un remei que dóna resposta a molts de problemes de salut».

Tanmateix, moltes de les plantes medicinals, sovint aromàtiques, les tenim al nostre abast», assegura. Sense anar més enfora, la simple ortiga, que sovint creix tota sola en molts de jardins i en alguns racons rics en potassi, té moltes propietats i és un remineralitzant de primer ordre perquè té sílice, ferro, calci i potassi. També regula el metabolisme i ajuda a mantenir els nivells de sucre en el cas dels diabètics.

El moraduix, una herba aromàtica que tradicionalment s'empra per cuinar, és digestiu, expectorant i calmant del dolor reumàtic inflamatori. El tem és bronquial, digestiu i d'acció antibiòtica, contra les infeccions intestinals. El romaní, que molt sovint creix salvatge a les garrigues de Mallorca, és un tònic excel·lent, activa la circulació de la sang, és estimulant dels sucs intestinals i del metabolisme.

Ara bé, tots aquests poders curatius de les plantes medicinals van molt bé «si el pacient els combina amb una alimentació sana i equilibrada», conclou l'enginyer.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris