cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Emotiu tribut de Cort a Teodor Úbeda

L'exbisbe nascut a Ontinyent va rebre la distinció pòstuma de fill adoptiu de Ciutat

La sala de plens de l'Ajuntament de Palma, carregada de gent, va ser l'escenari de l'acte oficial de nomenament com a fill adoptiu de la ciutat de Teodor Úbeda Gramage. Úbeda, nascut a Ontinyent (País Valencià) l'any de la instauració de la segona república epanyola (1931), va ser bisbe de Mallorca des de 1973 fins a l'abril de 2003, quan va morir.

El regidor d'Educació i Cultura, Rogelio Araujo va ser l'encarregat de llegir les «causes» per les quals l'exbisbe ha rebut aquesta distinció i destacà el tarannà obert i conciliador del prelat i el seu compromís vital amb la defensa i promoció de la cultura i la llengua catalanes.

Entre el llegat que va deixar Úbeda es troba l'impuls que va donar a la creació de diferents organitzacions de caire solidari, com ara La Sapiencia o l'ONG Justícia i Pau. Però a més, després de ser testimoni d'excepció del Concili Vaticà II (1961), Úbeda s'esforçà per contribuir a l'acostament de l'Església catòlica als més necessitats, des de tots els àmbits de la seva actuació com a religiós, però sobretot, anys després, des del bisbat de la nostra Illa.

La distinció de fill adoptiu, preceptiva abans de nomenar fill il·lustre ciutadans nascuts fora de Palma, va ser rebuda pel germà de Teodor, Salvador Úbeda Gramage. Però el recordat bisbe no va ser l'únic protagonista de la jornada. Com és habitual, la commemoració de la Festa de l'Estendrad serví de marc per atorgar les medalles d'Or de la ciutat, que al 2003 es concediren als dos batles de la democràcia: Ramon Aguiló Munar i Joan Fageda Aubert.

L'actual portaveu socialista a Cort, Antoni Roig, dedicà unes hagiogràfiques paraules a Aguiló, destacant les seves obres i assegurant que «havia canviat la ciutat». Però el moment més emotiu va ser quan Fageda va rebre la medalla per part de l'actual batlessa; Cirer no va poder reprimir les llàgrimes.

Ambdós actes comptaren amb la presència de les principals autoritats de Mallorca. En el saló de plens de Cort es donaren cita el president del Parlament balear, Pere Rotger; la vicepresidenta del Govern de les Illes Balears, Rosa Estaràs; el president del Tribunal Superior de Justícia de Balears, Àngel Reigosa; el comandant general de Balears, Luis Peláez-Campomanes; el fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Balears, Bartomeu Barceló; l'administrador diocesà de Mallorca, Andreu Genovart; el vicepresident del Parlament de les Balears, Valentí Valenciano; el conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, Francesc Fiol; la diputada socialista per Mallorca al Congrés espanyol, Teresa Riera i la vicepresidenta del Consell Insular de Mallorca, Dolça Mulet.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris