algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

L'atur creixerà a les Balears si la població continua en augment

Un estudi del BBVA demana una «política sensata» d'immigració

B.P.Palma.
L'estudi del BBVA sobre l'economia de les Illes Balears recomana un «control sensat de la immigració» perquè «si aquest procés continua, l'atur, a judici dels autors, augmentarà». L'extensa anàlisi de l'economia illenca, coordinada per Guillem López Casasnovas, aconsella que aquesta mesura es complementi amb una «redefinició de l'activitat turística».

Segons l'estudi, que fou presentat aquesta setmana a Palma, les Balears «han suportat durant la darrera època un creixement important en el nombre d'actius i una forta creació de nous llocs de feina. Tot i això, és difícil que aquesta bona evolució es mantengui si la població activa continua creixent al mateix ritme».

D'altra banda, es constata que «fins a la segona meitat dels noranta el creixement econòmic havia estat possible gràcies a l'entrada de nous treballadors a les Illes, tan eventuals com nous residents». S'hi adverteix que «durant tots aquests anys la nostra economia ha demostrat contínuament la seva empenta a absorbir tot aquest flux de treballadors de fora de les Illes, tot i que el dit desenvolupament ha acabat per tenir un impacte important sobre l'estructura social (sobretot en l'àmbit de les polítiques socials, cultural i lingüística).

L'informe, coordinat per López Casasnoves, incideix en altres aspectes del mercat laboral de la comunitat autònoma, com ara els problemes de la «discontinuïtat en la feina, els baixos salaris i l'elevada sinistralitat». En la caracterització del mercat laboral del període estudiat (1990-2002) es destaquen els següents factors:

a) La taxa d'activitat de la nostra economia és la més alta del territori espanyol i la taxa d'atur se situa sempre per davall de la mitjana.

b) Creix la població activa de manera espectacular i l'escletxa entre les taxes d'ocupació masculina i femenina es redueix.

c) Des de 1994, creix amb força l'ocupació, especialment, en la construcció i els serveis.

d) Hi ha un gran ús dels contractes fixos discontinus.

e) La remuneració mensual mitjana és 150 euros per davall de la mitjana estatal.

f) Balears presenta la jornada laboral efectiva més alta del país.

g) La seguretat laboral es redueix, però continua sent la més alta del país.

h) Tot i això, l'atur femení se situa en la mitjana de l'ocupació estatal.

Els autors de l'estudi no s'estan d'assenyalar, com s'ha fet en altres anàlisis, que un increment del Producte Interior Brut i de l'ocupació no tenen per què traduir-se directament en una millora del nivell de vida de la població de les Balears, com, de fet, ha succeït en aquesta comunitat autònoma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris