algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Devuit municipis de les Balears sobrepassaran el miler d'electors europeus els pròxims comicis

Aquests consistoris concentren quasi el 80 per cent dels ciutadans comunitaris que tindran dret a vot

Dels prop de 60.000 ciutadans estrangers originaris de la Unió Europea (UE) que podran votar a Balears en les eleccions al Parlament Europeu (PE), que es realitzaran a finals de la primavera del 2004, el 80 per cent resideixen en 18 municipis illencs. En aquests 18 ajuntaments, precisament, hi ha més d'un miler de possibles votants estrangers. Així ho va donar a conèixer ahir l'Institut estatal d'estadística (INE) a Diari de Balears després d'haver donat ordre d'informar tots els residents comunitaris que tenen dret a votar.

Segons es va fer saber ahir des de la delegació de l'Oficina del Cens Electoral a Balears, que depèn de l'INE, l'1 d'octubre del 2003 el nombre exacte d'electors era de 59.716. Aquests estrangers han de complir certes condicions, com la de ser comunitaris, tenir almenys 18 anys i estar capacitat psíquicament per votar.

A Palma s'ajusten a aquest perfil 11.724 estrangers, tot i que fins ara només 969 han expressat la seva voluntat de votar a les eleccions europees. Així i tot, els residents comunitaris encara hi són a temps de demanar poder exercir el seu dret a votar en les pròximes eleccions europees. El segon municipi amb més estrangers amb dret a vot és Calvià, on hi ha 8.177 electors comunitaris, tot i que només 981 han expressat la seva intenció d'exercir aquest dret. Curiosament, aquests 981 superen els 969 que hi ha a Palma.

Els altres municipis amb més de 1.000 ciutadans de la Unió Europea que podran votar en les eleccions al Parlament són Alcúdia, Andratx, Capdepera, Felanitx, Formentera, Eivissa, Llucmajor, Manacor, Pollença, Sant Antoni, Sant Josep, Sant Llorenç, Santa Eulària, Santanyí, Sóller i Son Servera. Es dóna la circumstància que tots aquests municipis són costaners i tenen importants nuclis turístics on milers d'europeus han decidit viure, alguns per descansar-hi llargues temporades però també altres per fer-hi feina.

Precisament, la principal novetat del cens electoral de residents estrangers respecte al de les darreres eleccions municipals (en les quals també tenen dret a vot) i europees és la incorporació dels ciutadans polonesos, lituans, letonians, estonians, txecs, eslovacs, eslovens, hongaresos, maltesos i xipriotes que resideixen a les Balears, molts d'ells treballadors.

Poc estímul
Dels prop de 60.000 europeus amb dret a vot a les eleccions europees, només 5.637 han expressat la seva voluntat d'exercir el seu dret a elegir els representants de l'Estat espanyol al Parlament Europeu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris