algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

La pagesia vol la protecció de tot sòl rústic menor de 4 quarterades

El CIM admet que hi ha més d'un centenar d'urbanitzacions il·legals

Els treballadors del camp representats per Unió de Pagesos varen fer públic ahir que reclamaran, a través d'una al·legació, que el pla territorial de Mallorca (PTM) inclogui l'ampliació de les zones declarades Àrees d'Interès Agrari Extensives (AIAE) i que la superfície mínima per construir siguin quatre quarterades (28.000 metres quadrats). Així ho varen manifestar ahir els portaveus d'Unió de Pagesos, Joan Mas i Biel Torrens, després de reunir-se amb el conseller d'Ordenació Territorial del Consell Insular de Mallorca (CIM), Bartomeu Vicens, per avaluar el PTM.

Les intencions d'Unió de Pagesos és que amb aquesta limitació de quatre quarterades es pugui frenar la urbanització del camp i que el valor del sòl rústic no arribi als nivells de l'urbanitzable, la qual cosa dificultaria la recuperació de l'agricultura a les Illes, incapaç d'assumir el cost del sòl. Actualment, tal com està redactat el PTM, el sòl rústic comú i les Àrees d'Interès Agrari Intensives (AIAI) es podran construir si tenen més de dues quarterades (uns 14.000 metres quadrats) de terreny.

Vicens, tanmateix, va destacar com a avanç positiu l'augment del mínim per construir en Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic (ARIP) de 30.000 a 50.000 metres quadrats. Aquest mínim també es fixarà per al sòl rústic forestal.

A més, segons va explicar el conseller d'Ordenació Territorial, no es podrà edificar a les Àrees d'Alt Valor Paisatgístic (AAVP), a les Àrees Naturals d'Especial Interès (ANEI), els ARIP boscosos, les Àrees de Protecció Territorial (APT) i les Àrees de Protecció de Riscs (APR), llevat de les d'incendis.

Igualment, el PTM preveu que els camps de golf no es puguin establir en sòl rústic i que als ANEI no es puguin aixecar hivernacles. Respecte d'aquest punt, els representants d'Unió de Pagesos varen demanar flexibilitat en els casos en què no es causin danys paisatgístics.

D'altra banda, Vicens va informar que del més d'un centenar d'urbanitzacions il·legals construïdes en sòl rústic de Mallorca, es podran legalitzar les que reuneixin més de sis habitatges unifamiliars sense estar excessivament dispersos i estiguin consolidats un 80 per cent. Així i tot, la dotació d'infraestructures i serveis correrà a càrrec dels propietaris i mai de l'Ajuntament. Els habitatges que no compleixin aquests requisits hauran de ser demolits, primer a càrrec del CIM i després, si no es declara insolvent, a càrrec de l'amo. Si el cost no l'assumeix el propietari, Vicens va admetre que «ho pagarem entre tots».

Finalment, el conseller va informar que es protegiran els llogarets i les possessions es podran reconvertir en establiments turístics. Així i tot, el PTM impedirà la construcció de xalets a partir de casetes d'eines mitjançant una definició concreta d'habitatge en sòl rústic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris