algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Unió Mallorquina manté que no comparteix l'«operació Douglas»

Defensarà al seu congrés una tele autonòmica «en la nostra llengua»

Unió Mallorquina «no comparteix» l'«operació Douglas», que ha tancat el Govern de Jaume Matas per fer promoció turística amb la imatge de l'actor Michael Douglas. Així ho va assegurar ahir el dirigent de la formació Josep Lliteres, qui presentà el document sobre política cultural que es debatrà en el IX congrés de la formació, dia 13, en el qual es defensa una televisió autonòmica «amb la finalitat de fer país» i «en la nostra llengua».

Malgrat que el document titulat Consciència de país proposa, entre altres, «vendre la imatge de Mallorca en què artistes internacionalment reconeguts hi tenen la residència o tenen el lloc d'inspiració per a les seves obres»; el secretari de Formació i d'Acció Sectorial va deixar clar que UM no comparteix la compra per part del Govern del centre cultural Costa Nord, de marques relacionades i d'altres drets sobre l'actor Michael Douglas, que costarà 4,4 milions d'euros.

Lliteres considerà que hi ha altres maneres de fer promoció turística, que l'operació «no s'ha explicat bé» a la societat i que, malgrat el pacte amb el PP, la formació no en fou informada. Segons el dirigent, tampoc «no tenim clar quin és el cost» de l'operació «ni quins en són els objectius» que es persegueixen. La ponència sobre política cultural, que es debatrà en el IX congrés d'UM, considera «bàsic que la nostra societat sigui completament bilingüe» i, per tant, tothom conegui les dues llengües oficials per poder triar amb llibertat. El document també defensa una televisió autonòmica «en la nostra llengua» i «amb la finalitat de fer país».

El coordinador sectorial de Cultura d'UM, Bartomeu Frau, assegurà ahir que la nova televisió hauria de ser «bàsicament» en la llengua pròpia, seguint el model de TV3, en què la producció pròpia es fa en català i els convidats poden usar la llengua que triïn. Segons el secretari de Formació i d'Acció Sectorial, Josep Lliteres, aquestes «converses bilingües» serien un bon exemple per modificar el costum de molts mallorquins, que canvien de llengua a l'hora de xerrar amb un castellanoparlant que els entén en català.

Lliteres qualificà de «passa enrere» la desaparició de Som Ràdio, però veié «lògic» que el Govern tanqui una emissora «il·legal». El document considera necessari recuperar la «consciència de país» per impulsar el progrés des de la cohesió social i manté que «la pèrdua històrica de l'autogovern fa quasi 300 anys i la pressió cultural forana són la causa que a Mallorca el sentiment de pertinença al país no estigui totalment normalitzat». En les polítiques destinades als immigrants, proposa la realització de cursets voluntaris d'adaptació a la realitat de Mallorca tant pel que fa a la identitat com a la cultura o la història; per als nouvinguts en edat escolar es farien cursos intensius de llengua obligatoris previs a la seva incorporació al sistema reglat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris