algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Uns 60.000 estrangers poden votar a les europees del 2004 a Balears

Les Illes són el quart territori de l'Estat amb més electors comunitaris


Uns 60.000 ciutadans estrangers originaris de la Unió Europea (UE) podran votar en les eleccions al Parlament Europeu (PE) que tindran lloc a final de la primavera del 2004. Així ho va donar a conèixer ahir l'Institut Estatal d'Estadística (INE) a Diari de Balears després d'haver donat ordre d'informar-ne tots els residents comunitaris que tenen dret de vot.

Segons informaren ahir des de la Delegació de l'Oficina del Cens Electoral a les Balears, que depèn de l'INE, amb data d'1 d'octubre del 2003 el nombre exacte d'electors era de 59.716. Ara bé, és molt probable que aquesta xifra augmenti si pensam que el cens per a les eleccions europees es va tancar el dia 31 del mes passat i encara no s'hi han comptat tots els estrangers empadronats en aquella data i que, quan arribin els comicis, reuniran les condicions de ser comunitaris, tenir almenys 18 anys i estar capacitats psíquicament per votar. Des de l'Oficina esmentada, han calculat que la xifra final d'electors europeus podria superar els 60.000.

La novetat principal d'aquest Cens Electoral de Residents Estrangers (Cere) respecte al dels darrers comicis municipals -en els quals també tenen dret de vot- i europeus és la incorporació dels ciutadans polonesos, lituans, letons, estonians, txecs, eslovacs, eslovens, hongaresos, maltesos i xipriotes que viuen a les Balears i que a final de la primavera tindran 18 anys. De fet, la incorporació d'aquests ciutadans al Cere és la raó bàsica de l'augment que ha registrat aquests darrers sis mesos. A les eleccions municipals del 25 de maig, estaven convocats a participar-hi poc més de 50.000 ciutadans de la Unió, 10.000 menys que els que hi ha ara.

Així i tot, al llarg d'aquests sis mesos les Balears han passat de ser el tercer territori amb més electors estrangers de tot l'Estat -després d'Alacant i de Màlaga- a ser-ne el quart, ja que hi han estat sobrepassades per Madrid. Aquest canvi en el rànquing es deu amb tota probabilitat al fet que a l'Autonomia de Madrid els ciutadans de l'Europa de l'Est hi han compensat la fins ara baixa xifra de residents comunitaris que tenia. En qualsevol cas, d'entre totes les comunitats autònomes, les Balears serien on hi ha més electors estrangers per habitant, superant-hi el País Valencià, Andalusia i Madrid.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris