cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

La UE proposa una reforma d'ajuts a oliveres que beneficia les Balears

El 40% dels doblers que rebria l'Estat seria per a petits productors

La Comissió Europea va adoptar dimarts passat, dia 18, una sèrie de propostes legislatives de reforma de les Organitzacions Comunes de Mercat (OCM) de l'oli d'oliva, del cotó i del tabac. Pel que fa al primer d'aquests cultius, el de l'oliva, les modificacions proposades per l'organisme europeu beneficia, principalment, les Illes Balears.

L'Executiu comunitari ha fet comptes d'implantar en aquest cultiu la mateixa filosofia de retallades dissenyada pel comissari d'Agricultura, Franz Fischler, el mes de setembre.

D'aquesta manera, Brussel·les planteja previsiblement acabar amb la vinculació entre ajudes comunitàries i nivells de producció d'oli i olives de taula, cotó i tabac (sistema que perjudica les Balears), i substituir-les per primes úniques per explotació tot i que en diferents proporcions, segons el cultiu (que beneficiria les explotacions de les Balears, menys productives que les d'altres zones de l'Estat i de la Unió Europea).

Precisament, durant les darreres setmanes les organitzacions agràries d'Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa han advertit del perjudici que aquestes reformes podrien causar en les seves explotacions, de cultiu extensiu, i s'han mobilitzat per rebutjar particularment les relatives a l'oli i al tabac.

L'OCM de l'oli, que es va crear el 1966, protegeix l'oliverar europeu atorgant una ajuda a la producció de 1.322,5 euros per tona. Fischler, en la seva proposta, fa comptes ara un «desacoblament», és a dir, desvincular les ajudes dels nivells de producció. Aquest «desacoblament» afectaria el 60 per cent del total de la producció en els terrenys de més de 0'3 hectàrees.

Per contra, a les parcel·les més petites, els pagaments estarien totalment deslligats de la producció. Els estats membres serien els encarregats de distribuir el percentatge restant. Els totals d'aquesta ajuda es calcularia per hectàrea o per exemplar d'olivera, i tendria com a objectiu preservar els olivars a les zones marginals i de baix rendiment de la Unió Europea, com en la major part de les explotacions de les Balears. Aquesta fórmula valora, a més, el benefici paisatgístic de les oliveres.

Així i tot, la proposta de la Comissió Europea, que hauria d'entrar en vigor l'1 de gener del 2005, encara no està aprovada i, de fet, el Govern central s'ha manifestat a favor de flexibilitzar aquests límits percentuals, de manera que la reforma pugui adaptar-se a la situació en cada regió o comunitat autònoma. L'OCM de l'oli ja va ser retocada el 1998, quan es va substituir el sistema d'intervenció pública per un mecanisme de emmagatzemament privat i se suprimiren les ajudes al consum i les restitucions a l'exportació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris