algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

El 30% dels alumnes balears s'ha sentit amenaçat pels companys

Els cursos amb més pràctiques són primer i segon d'ESO

Un 30% dels alumnes de les Illes Balears manifesta haver-se sentit «amenaçat» per companys al mateix centre educatiu, segons un estudi de la Inspecció Educativa realitzat el 2001.

El percentatge es reprodueix d'una manera idèntica als centres públics i als de tipus concertat, d'acord amb l'informe de la Inspecció Educativa de la Conselleria.

Entre el 4'5% i el 2'6% dels al·lots i de les al·lotes assegura patir assetjament de manera quotidiana, mentre que prop del 50% reconeix participar en pràctiques de maltractament amb una freqüència diària.

Els cursos en què sovintegen més els casos d'intimidació són primer i segon d'ESO i les relacions violentes es produeixen més entre els alumnes que entre les alumnes. L'enfrontament de companys propicià un 4'5% de les més de 6.000 sancions que s'imposaren al llarg del curs 2000-2001, etapa en la qual s'efectuà l'estudi.

Durant aquest període, es formularen 754 resolucions d'expulsió temporal; 20 d'expulsió definitiva i 5.247 amonestacions escrites.

Les causes de les sancions s'ordenen de la manera següent: distorsionar el clima de classe (63'2%); absentisme (11'5%); sortir del centre sense autorització (4'7%); enfrontament violent entre alumnes (4'5%); enfrontament violent amb els professors (3'9%); i ocasionar desperfectes al centre (3'1%). El 9'1% de les penalitzacions restants obeeix a motius sense classificar.

Un equip de pedagogs que ha analitzat les dades proporcionades per la Inspecció Educativa arriba a aquesta conclusió: «S'ha d'assenyalar que la conflictivitat i els problemes de convivència a les aules són encara problemes no gaire significatius, però que s'han d'abordar si no es vol que arribin a provocar en el futur situacions més greus i difícils de resoldre».

D'altra banda, els pedagogs hi indiquen que «alguns centres i algunes zones necessiten que es duguin a terme programes integrals d'intervenció i que, a més, no poden ser purament escolars».

L'índex de conflictivitat observat apunta cap a Palma com un dels llocs on les autoritats educatives haurien de realitzar un esforç més gros i cap a Menorca, com l'illa amb un nivell menor de distorsió.

En relació amb les alteracions de l'ordre a classe, Palma té un percentatge del 68'7% i del 4'4% d'absentisme escolar.

Sindicats i entitats relacionades amb l'educació han denunciat fa poc l'augment de les situacions de violència verbal i física que es produeixen en l'àmbit escolar a les Illes Balears.

De fet, la situació d'aquests centres docents a les Illes Balears ha passat -encara que ocasionalment- a ocupar un lloc central en el debat social i polític.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris