algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Les tradicionals matances del porc adquireixen un nou valor turístic i social a la Part Forana

L'agroturisme sa Franquesa Vella, a Vilafranca, divulga aquest costum cada pic menys practicat

104346

Homes i dones dugueren a terme totes les accions típiques. FOTO: T.O.

T.OBRADOR.Vilafranca.
Sa Franquesa Vella és un agroturisme que es troba al municipi de Vilafranca. Ahir visqué un costum molt arrelat a Mallorca, com és la matança del porc, tot un ritual cada pic menys practicat. L'esmentat establiment va ser posat en funcionament el passat mes de juny. Els propietaris són Toni Binimelis i Antònia Massanet. Arran de l'interès envers allò antic i en especial per les matances, mostrat per un jove allotjat, decidiren organitzar una sèrie de Caps de setmana de matances. I ahir fou l'estrena. Amb èxit. I no hi faltà el client en qüestió, Juanjo García, que va venir expressament des de València per contemplar el desenvolupament de la tradició.

«Tenia moltes ganes de veure això. Els meus padrins ja feien matances, però jo mai no n'havia assistit a cap», explicà el mateix García. La seva companya, Tote Segura, reconegué que estava «impressionada» de veure les múltiples feines duites a terme pels matancers i matanceres, així com pel gran «aprofitament» de l'animal. El porc sacrificat pesà 190 quilos. A les cases de sa Franquesa Nova (encreuament de ses Basses en direcció a Felanitx) fou on concretament es va dur a la pràctica el ritual.

El bon ambient i la companyonia regnà durant tota la jornada dominical. El pagès de sa Franquesa, Tomeu Vicens i la seva dona Margalida Ripoll, cuinera i pagesa, van coordinar a la perfecció tot el muntatge que suposa el costum. No hi faltaren el berenar i dinar de rigor, de frit, arròs de matances, i aguiat de pilotes, entre altres plats de la terra. El resultat de les feines fou un bon rebost de botifarrons, camaiots, sobrassades, etc. Tot començà devers les 7.00 del matí, amb una boira espessa, treient el porc de la soll i apunyalant-lo. I tot acabà com mana la història, amb molta més gent que al començament i contents.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris