algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

Davallen un 70% les denúncies de dones maltractades a les Balears

El 55% de les ateses en centres d'acollida no són espanyoles


A les Balears, les denúncies per violència domèstica han davallat prop d'un 70% respecte de l'any passat, segons les dades de l'Institut Balear de la Dona. I s'hi destaca que més de la meitat de les ateses en centres d'acollida són de nacionalitat no espanyola. Entre el col·lectiu de dones estrangeres maltractades, hi ha un grup afectat de manera més especial per aquesta situació: són les immigrants extracomunitàries. Aquest col·lectiu no té el suport de la família, estan desinformades i sovint es veuen immerses en màfies de les quals és difícil sortir.

M.L., treballadora del centre d'acollida Ses Ufanes que s'estima més mantenir l'anonimat, explica que «durant els primers dies d'estada al centre d'acollida, la feina principal és intervenir en l'estat emocional de la víctima. Normalment el seu estat d'ànim és dolent, ja que vénen confuses».

Un pic en marxa la feina de suport psicològic, s'innicia un pla individual perquè la persona afectada refaci la seva vida. Parlam d'un pla global, que implica la participació de treballadors socials, advocats, psicòlegs, orientadors laborals i educadors. En cas de ferides fisíques greus, també s'ofereix assistència sanitària. Si hi ha fills per mig, se'ls escolaritza. I amb els infants s'ha d'anar ben alerta, perquè solen repetir els models de comportament vists a ca seva».

L'objectiu «és preparar-les perquè siguin autònomes i tenguin eines per afrontar la separació», assegura la treballadora. La durada del programa d'atenció depèn de la persona i dels problemes, no hi ha límit. I si aquestes dones no disposen de recursos econòmics? «El Ministeri de Treball ofereix una renda activa d'inserció (RAI) segons diversos perfils de persones en perill de exclusió social, i si no tenen entrades hi poden accedir. I, així, queden cobertes les seves necessitats bàsiques».

Els maltractaments físics són una part del tot. «És una qüestió més àmplia. També es produeix en l'àmbit social: n'hi ha que no es poden relacionar amb ningú que no sigui la parella, ni demanar l'hora a cap desconegut. Res de res. I econòmicament, de vegades el maltractador controla l'ús dels doblers fins a tal extrem, que no deixa ni anar a comprar el pa.

Les endemeses psíquiques sempre hi són presents per fer tornar la dona no-res, repetir-li que és una inútil, que sense ell no se'n sortirà. Al final, és una mescla de molts de factors». Però, al final, algunes dones tornen amb l'agressor. I aquest fet no depèn just del nivell d'estudis ni de les dificultats econòmiques. «Has de pensar que en una parella s'hi generen vincles de confiança molt forts, vincles que proporcionen seguretat i protecció. Trencar-los suposa confusió mental, et sents desorientat. I com més depenguis de l'altre, més ho notes. A més, sol ser corrent que l'agressor demani perdó i prometi que no ho tornarà a fer, i mentre no reincideixi entren en una fase de lluna de mel, com si a partir d'aquell moment tot ja s'hagués solucionat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris