algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Cabrer fixarà fórmules per obtenir «a preu de saldo» sòl per a l'Ibavi

La consellera anuncia mesures en aquesta línia per al mes de gener


La consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, Mabel Cabrer, anuncià ahir que a principi del 2004 el Govern aprovarà un conjunt de mesures per facilitar l'accés a pisos, entre les quals hi haurà mecanismes perquè l'Executiu, a través de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi), pugui aconseguir sòl per a habitatges de protecció oficial (HPO) «a preu de saldo». Cabrer va comparèixer al Parlament amb motiu d'una interpel·lació presentada per EU-Els Verds sobre aquesta qüestió.

Aquestes fórmules per obtenir el «sòl a preu de saldo» consistiran a aplicar «mecanismes àgils» tant en el planejament com en la gestió urbanística. Així mateix, la consellera apostà per altres mesures, com ara reduir els imposts per «controlar els preus de les cases». En aquesta línia, avançà que des de l'Ibavi miraran d'augmentar els habitatges en règim de lloguer per a joves i també impulsar les Àrees de Rehabilitació Integrada (ARI). Ara bé, segons Cabrer el preu dels pisos «és un gran problema», ja que «aquests darrers quatre anys, tot el temps que ha governat l'Executiu anterior, els preus s'han duplicat». La titular d'Obres Públiques va significar que a les Balears «hi ha falta de sòl», la qual cosa encareix més l'habitatge.

Cabrer va contestar així la interpel·lació presentada per Esquerra Unida-Els Verds i defensada pel diputat eivissenc Miquel Ramon. El polític pitiús hi criticava la liberalització del sòl impulsada pel PP i demanava la implantació de mesures per evitar l'especulació. Per la seva banda, el diputat socialista Francesc Quetglas defensà l'actitud d'Esquerra Unida de consensuar la política d'habitatge, però també alertà del «perill» d'una bombolla immobiliària. Així mateix, va fer costat a les intencions de la consellera de fomentar el lloguer de cases, i no la compravenda.

Per la seva banda, el portaveu del PSM-EN, Pere Sampol, atribuí l'encariment de l'habitatge a la crisi borsària i a les polítiques desenvolupades pel Partit Popular (PP) des del Govern central, entre les quals esmentà la liberalització del sòl, «que no ha aconseguit una reducció dels preus de les cases». Sampol va definir el discurs de Cabrer com a «pornografia política». Finalment, el diputat popular Miguel Àngel Jerez demanà mesures per contrarestar la pujada dels preus, per recordar que ha fet que «ara un jove hagi de destinar 8 anys del seu sou sencer a pagar un habitatge».

El debat entre la consellera Mabel Cabrer i l'oposició va ser en tot moment tens però, d'una manera especial, quan creuava acusacions amb el diputat socialista Francesc Quetglas. De fet, la tensió es traslladà a la resta de diputats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris