cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Enguany s'han produït 70 focs intencionats a les Illes Balears

Aquesta xifra dobla la del 2002 i supera la dels darrers deu anys


Enguany s'han produït 70 incendis intencionats a Balears. Aquesta és la xifra més alta dels darrers deu anys. Fins el 2003, s'havien registrat com a màxim 45 focs intencionats. Els darrers sinistres s'han concentrat en dos nuclis: la zona de na Burguesa-Sant Agustí i la del puig de Cugulutx, entre els termes de Porreres, Montuïri i Sant Joan.

La reiteració d'incendis intencionats en aquestes dues àrees va ser qualificada de greu per la Conselleria de Medi Ambient, motiu pel qual el juliol passat se'n va crear una comissió especial d'investigació. Aquest grup té representació de totes les administracions amb competències en la matèria, que són Protecció Civil, Bombers, Guàrdia Civil, Policia Local, l'Ibanat i la Conselleria de Medi Ambient.

L'estiu del 2003 ha estat el més càlid des que hi ha registres meteorològics. La temperatura mitjana durant els mesos de juny i d'agost va superar els màxims històrics. Així, l'índex de perill d'incendi forestal era «molt gros», en paraules de Jaume Font, conseller de Medi Ambient.

Les condicions meteorològiques hi foren desfavorables, però el total d'incendis, 124, es manté en la mitjana dels darrers decennis, que és de 122. Quant a la superfície mitjana afectada, 0'74 hectàrees, és la més baixa des de l'any 1997. I el 70% de territori cremat correspon a un sol sinistre, el que va afectar Randa el mes d'agost passat.

Aquest estiu s'han introduït dues figures noves en les feines d'extinció: un tècnic de coordinació aèria i un tècnic responsable de la central d'incendis forestals. El primer va amb un avió d'observació que ofereix una perspectiva priviliegiada de l'evolució del foc. El segon canalitza les múltiples peticions que arriben al lloc de comandament. El resultat d'aquestes incorporacions ha estat positiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris