cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Interior posarà en marxa un sistema per reduir els delictes a zones interurbanes com l'Arenal

Consisteix en una millor comunicació policíaca


La Conselleria d'Interior té previst posar en marxa l'any 2004 un sistema d'alta tecnologia que permetrà reduir la delinqüència en nuclis turístics que siguin compartits almenys per dos municipis. Aquest seria el cas de nuclis com l'Arenal, una part del qual és dins el municipi de Palma i l'altra, a Llucmajor; Cala Millor, compartit per Sant Llorenç i per Son Servera; o la Platja de Muro, que té continuïtat a la costa del municipi d'Alcúdia.

Fins ara, aquesta situació geogràfica dels nuclis turístics havia afavorit que els delinqüents, una vegada comesos una falta o un robatori, es refugiassin al municipi veí per no poder ser detinguts per la Policia Local de la zona on havien comès el delicte.

Tot i els esforços dels agents de cada nucli, en la major part de casos els malfactors podien eludir la Policia Local perquè el temps que els agents empraven per comunicar-se amb els col·legues del municipi veí, a través de les centraletes respectives, era major que l'invertit pels delinqüents per fugir de la Justícia.

Aquesta situació ha estat preocupant les institucions durant un parell d'anys, però sobretot des de l'any 2000 i en concret les de Llucmajor i de Palma. Aquesta preocupació resultà evident en una reunió a la qual va acudir la legislatura passada l'expresident Francesc Antich. Ara no ha estat fins el mes passat que s'ha intensificat la campanya, arran d'una reunió amb el nou delegat del Govern, Miquel Ramis, que recomanà posar càmeres de seguretat a les zones conflictives.

En aquest encontre quedà demostrat que es començava a notar un descens de la delinqüència a l'Arenal gràcies a una major coordinació policíaca. Així i tot, la Conselleria d'Interior ha decidit fer una passa més i implantar un sistema innovador.

Segons avançà a Diari de Balears el conseller d'Interior i Funció Pública, José María Rodríguez, «es tracta de millorar la comunicació no tan sols entre les policies de Palma i de Llucmajor, sinó també amb les d'altres municipis perquè puguin actuar contra els delictes».

El conseller assegurà que, de moment, l'única millora possible era aquesta de caire tecnològic, ja que «la Llei no permet la persecució en calent de delinqüents d'una Policia Local en un municipi que no és el seu», a pesar que, paradoxalment, acords com aquests sí que han estat possibles entre les policies nacionals de diversos estats, com ara les d'Espanya i Portugal, que poden penetrar fins a 50 quilòmetres dins el territori de l'Estat veí per fer-hi una persecució.

Segons afegí el director general d'Interior, Joan Rotger, «es tracta d'un sistema digital, Tetra, que permetrà que quan la Policia Local de Palma iniciï una persecució, per exemple, la de Llucmajor la pugui sentir per la seva emissora i obrar en conseqüència». Segons informà Rotger, el pressupost de la posada en marxa d'aquesta fórmula, que s'aplica de manera paral·lela a la creació de la Policia Turística, és d'1'2 milions d'euros.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris