algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Hotels, pisos i un camp de golf, futur de les pedreres de l'Arenal

Ministeri d'Economia i Govern clouen el projecte per esponjar la primera línia de la Platja de Palma

J.M./R.C.Palma.
Govern i Turespaña estan negociant que els terrenys que ocupen en l'actualitat les pedreres de l'Arenal puguin servir per construir-hi els habitatges i hotels que es demoliran en la primera línia de la Platja de Palma. Segons fonts del Govern central, l'esmentat projecte pot tancar-se en els pròxims dies i, segons les mateixes previsions, podria ser presentat a Palma el dia 24 d'aquest mateix mes pel secretari d'Estat de Turisme, Francisco Utrera. El projecte està pendent, a més, de l'aprovació d'una esmena al Senat perquè els Pressuposts generals de l'Estat incloguin ja les primeres partides econòmiques per impulsar la reforma integral de la Platja de Palma.

Des del Govern de Madrid sostenen que el projecte «encara no està tancat», però molt més optimistes són al Ministeri d'Economia, en el qual ja han previst fins i tot la data de presentació del pla de demolició dels hotels obsolets de primera línia de la Platja de Palma. El departament que dirigeix Rodrigo Rato vol posar en marxa a l'Arenal -seria la zona més afectada per l'esponjament- l'experiència pilot del pla de reconversió de les zones turístiques que són més obsoletes.

El president del Govern balear, Jaume Matas, va reconèixer a aquest diari que «és un projecte molt ambiciós que serà molt important per a la zona de l'Arenal». El document del projecte es troba ja al despatx del president Jaume Matas.

L'Executiu balear espera que la reconversió dels usos urbanístics permeti finançar, en part, el cost que suposarà la demolició d'edificis i hotels a la zona de l'Arenal. L'objectiu és eliminar establiments turístics i habitatges que hagin quedat obsolets en primera línia per crear a les zones que quedin buides amplis espais públics. Per recol·locar aquesta oferta turística i residencial s'urbanitzaran les pedreres de l'Arenal, ubicades a la segona línia de la Platja de Palma.

Encara que ningú no s'atreveix a pronosticar el cost exacte d'aquesta operació, diferents fonts de l'Executiu balear la xifren en més de 930 milions d'euros (150.000 milions de les antigues pessetes, aproximadament). El projecte haurà de ser cofinançat per Govern i Ministeri d'Economia.

El pla que presentarà la Secretaria d'Estat de Turisme també preveu la construcció d'un camp de golf a la nova zona residencial que es crearà a la segona línia de la Platja de Palma, és a dir, als terrenys que en l'actualitat ocupen les pedreres de l'Arenal. L'objectiu d'aquest ampli projecte també és crear nous sistemes de transport que uneixin la primera línia de la Platja de Palma amb la nova urbanització a la zona de les pedreres.

L'esmentat pla coincideix plenament amb l'esperit que persegueix el Pla territorial de Mallorca. El Consell de Mallorca ha donat ja el vistiplau al pla conjunt de Govern i Ministeri d'Economia, encara que des de la institució insular han hagut de modificar la seva proposta inicial d'esponjament de l'Arenal, que era molt menys ambiciosa que el projecte que presentarà pròximament la Secretaria General de Turisme.

Precisament, les pedreres de l'Arenal han estat objecte de multitud de denúncies com zones altament contaminants. De fet, la Conselleria de Medi Ambient va preparar a finals de la passada legislatura projectes de recuperació per a 172 d'aquestes pedreres de l'Arenal. El projecte de recuperació més important afectava la pedrera de can Set, que va ser objecte de diverses denúncies en els jutjats per la seva situació contaminant. L'anterior Govern havia previst restaurar la pedrera de can Set amb doblers procedents de l'ecotaxa, però el pla inicial serà modificat per tal d'urbanitzar les pedreres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris