algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

Mallorca tindrà un increment màxim de 121.011 habitants en dotze anys

El pla territorial del Consell marca un sostre de població de 814.594 residents

J. TORRES. Palma.
El pla territorial de Mallorca, que s'aprovarà en principi l'1 de desembre, preveu un sostre poblacional de 814.594 habitants per a l'any 2016, cosa que representa un creixement de 121.011 habitants (17'4%) al llarg dels pròxims 12 anys. Aquesta és la hipòtesi de la que parteix el Consell de Mallorca per planificar les necessitats urbanístiques de l'Illa amb vista al futur més immediat.

D'acord amb aquesta «hipòtesi mitjana» de creixement, el Consell fixa les necessitats de sòl i les distribueix per municipis. Així mateix, la planificació té en compte un canvi en l'estructura familiar que suposarà una reducció del seu nombre d'integrants, passant de les 2'9 persones per família actuals a les 2'6 en el futur.

Aquests factors fan preveure una demanda en el període esmentat de 80.000 habitatges, el 40% dels quals ve donat per l'increment de la població i la resta per la reducció de les unitats familiars.

A hores d'ara, el sòl vacant existent permet la construcció de 156.211 habitatges, que s'han de sumar als 13.513 que possibilitarà el pla en les 386 hectàrees de nou creixement previstes. Tot això suposarà una oferta total de 169.727 immobles, que incrementarà la ràtio entre oferta i demanda fins a 2'12, que el Pla considera «raonable» per al cas de Mallorca.

A partir d'aquesta anàlisi i del creixement urbanístic anterior, el pla territorial reparteix entre els municipis les 386 hectàrees on es permetrà noves urbanitzacions. En aquest sentit, l'únic canvi del text definitiu respecte dels esborranys anteriors afecta el municipi de Calvià, que passarà de tenir 60'14 hectàrees de reconversió territorial a 90'14.

El text també incorpora, com a novetat, la limitació a la construcció d'hotels en sòl rústic. Segons la darrera redacció, aquests establiments hauran de ser de cinc estrelles i hauran de tenir com a objectiu la preservació d'edificis o d'instal·lacions de valor etnològic o arquitectònic. A més, hauran de ser construccions anteriors al 14 de juliol de 1956. La superfície de l'hotel no podrà superar l'1% de la parcel·la ni sobrepassar les 120 places o les 60 unitats d'allotjament turístic. Quant als camps de golf, s'hi evita la condició de tenir una zona boscosa igual a la superfície de joc.

Finalment, també s'endureixen les mesures per poder edificar cases unifamiliars en sòl rústic perquè s'incrementa la superfície mínima per construir. Als terrenys qualificats com a Sòl Rústic de Règim General Forestal i a les Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic hi caldran 50.000 metres quadrats; a les Àrees d'Interès Agrari Extensives, 28.000; i a les Àrees d'Interès Agrari Intensiu i en sòl rústic general, 14.000 metres quadrats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris