algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

El Consell presenta un pla de xoc per controlar l'excés de gavines 'camagroga' a Son Reus

Es calcula que a tot Balears hi ha 25.000 exemplars


El Consell de Mallorca posarà en marxa un pla de xoc per reduir el nombre de gavines «camagroga» a Son Reus. El responsable de la iniciativa, el veterinari Lluís Parpal, apuntà que l'explosió demogràfica d'aquestes aus fa malbé les istal·lacions del Parc de Tecnologies Ambientals.

Segons explicà Parpal, l'hàbitat natural de la gavina és la vorera de mar, però en ser un animal molt adaptable s'ha acostumat a alimentar-se dels fems que hi ha a la incineradora. Els residus li suposen una font de menjar il·limitada, per la qual cosa la població creix sense aturar.

Un dels grans problemes que representa aquesta espècie és que els seus excrements tenen un component corrosiu, i la seva acumulació acaba per afectar les infraestructures, i pot arribar a foradar les parets i conductes d'aire condicionat. A més, l'excés de gavines també posa en perill l'equilibri ecològic de la zona, perquè ocupen els espais vitals d'altres espècies.

Així mateix, són animals que poden transmetre malalties als humans, per exemple la tuberculosi. Per aquest motiu, els responsables del Consell volen aprofitar el projecte presentat ahir per investigar si les aus que viuen a Son Reus són portadores de bacteris perjudicials per a l'home.

La institució insular ha contractat els serveis de la Fundació Natura Parc per tirar endavant el control de les gavines. Els àmbits d'actuació seran quatre.

El primer consisteix a dispersar-les, fer que fugin de l'àrea de Son Reus. I això es pretén aconseguir mitjançant l'ús de falcons entrenats per acomplir aquesta tasca. El segon nivell d'actuació passa per l'elaboració de censos periòdics i estudis dels seus moviments migratoris, per saber si la quantitat disminueix o no.

El tercer apartat és un estudi sanitari de la seva situació epidemiològica. I l'últim camp d'actuació pretén fer un control selectiu de certa quantitat de gavines, i així disminuir la seva capacitat reprodutiva de cara a temporades següents.

El control hauria de ser selectiu, ja que si es fa indiscriminadament en poden sortir perjudicades altres espècies.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris