algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
20°

Onze entitats de les Illes denuncien que la Llei de qualitat «discrimina» el català

Asseguren que posa en perill la continuïtat de l'ensenyament en la llengua pròpia

Onze entitats de les Balears, entre les quals l'Obra Cultural, han redactat un manifest per denunciar el tracte «discriminatori» que rep l'ensenyament del català en la nova Llei orgànica de qualitat de l'ensenyament (LOCE), que desplega el Ministeri d'Educació. Les associacions demanen una modificació de la norma, perquè consideren que fa perillar l'ús de la llengua pròpia a l'escola, i que el Govern consensuï els decrets que la desenvoluparan.

Les entitats denuncien que el desplegament de la Llei de qualitat redueix el pes curricular de l'ensenyament del català al 10% de l'horari total de l'alumnat, imposa un mínim de quatre hores de llengua castellana des de primer de primària i altera l'equilibri horari d'àrees que s'imparteixen actualment en detriment del currículum propi -que és el proposat per la Comunitat- i del català.

En el manifest, consideren que la LOCE «posa en perill» la continuïtat de l'ensenyament en català i els programes d'immersió lingüística que van destinats, preferentment, a l'alumnat castellanoparlant del primer cicle de primària. «Aquest segment de la població escolar, si es consuma aquest procés, serà discriminat i la seva integració sociolingüística, greument dificultada».

A més de criticar que la Llei de qualitat «atempta» contra competències autonòmiques en matèria de llengua i ensenyament, les entitats creuen que fomenta la segregació de l'alumnat, «ataca» el concepte d'educació laica, retalla la participació democràtica de la comunitat educativa i redueix el paper de l'escola pública com a compensadora de desigualtats socials.

El manifest ha estat signat per l'Obra Cultural Balear, la Plataforma de Joves per la Llengua, la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC), Escoles Mallorquines, Escola d'Estiu de Mallorca, els sindicats CCOO, UGT i Stei-i, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Mallorca, la Plataforma en defensa de l'Escola Pública de Mallorca i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris