nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
17°

L'Estat obté dels immigrants arrelats a Balears un superàvit de 37 milions d'E

Una aproximació demostra que els estrangers són «rendibles» per a l'Administració

93108

L'aportació dels immigrants estrangers a la societat és major que la despesa que causen a l'Estat.

La immigració estrangera és econòmicament rendible. Aquesta és la conclusió d'una aproximació de l'economista Pere Albertí després d'estudiar els ingressos que generen els immigrants a l'Estat i el cost que suposa per a l'Administració atendre'n els drets socials. Albertí, igualment, ha consultat aquestes dades amb altres experts sobre la immigració a les Balears.

L'estudi de Pere Albertí s'ha realitzat a través d'una aproximació al balanç econòmic de la immigració estrangera a l'àmbit públic. Per un costat, ha mirat els ingressos que suposa per l'Administració els imposts i la Seguretat Social que paguen els treballadors i les empreses que contracten immigrants estrangers i ha sumat principalment l'Impost sobre la renda, l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) i les cotitzacions a la Seguretat Social.

Per l'altre costat, l'economia ha analitzat allò que aporta l'Administració, principalment autonòmica, a través de l'educació als fills dels treballadors, la sanitat, les prestacions per l'atur i les accions preses per l'àrea de Benestar Social del Govern, com ara el Pla d'immigració.

El resultat és que de mitjana, si un immigrant paga 100 euros a l'Estat, en rep 61, la qual cosa suposa que cada estranger arrelat a Balears genera un superàvit al tresor de l'Administració del 39 per cent.

Per Pere Albertí, «en aquest sentit hauríem de dir que la immigració estrangera no és gravosa per a l'Estat».

Concretament, segons l'aproximació de l'economista, amb dades del 2001, els immigrants estrangers arrelats a les Balears generen uns ingressos de 93 milions d'euros a l'Estat i unes despeses de 56 milions. Això va implicar un superàvit de 37 milions d'euros el 2001.

Aquestes dades vénen a confirmar les valoracions d'altres economistes i experts en immigració, com el director del Centre de Recerca Econòmica (CRE), impulsat per Sa Nostra i la Universitat de les Illes Balears (UIB), Antoni Riera.

Aquests experts havien assenyalat que, a pesar que la immigració estrangera era usuària dels serveis socials, és major el benefici que deixen en la nostra societat. S'ha de tenir en compte que quan es parla d'immigració estrangera s'hi inclou tant els procedents de països membres de la Unió Europea com d'altres zones del planeta.

Concretament, segons el cens oficial amb data d'1 de gener del 2001, entre els poc més de 880.000 habitants de les Balears, n'hi havia 73.883 d'estrangers. D'aquests, procedien pràcticament la meitat de la Unió Europea i els altres, principalment d'Àfrica i d'Amèrica Llatina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris