algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

Madrid proposa vacunar contra la llengua blava, però Moner decidirà

En detecten el 5è focus a Menorca i la UE prohibeix les exportacions

El director general de Ramaderia del Ministeri d'Agricultura, Carlos Escribano, va defensar ahir a Mallorca que la vacunació és la fórmula més efectiva per acabar amb la llengua blava que afecta l'illa de Menorca, on se n'ha detectat el cinquè focus. Malgrat tot, els tècnics del Govern encara no han pres cap decisió, però ja han demanat les vacunes.

Segons el responsable del Ministeri, que ahir va acudir per conèixer in situ l'evolució de la malaltia, quan el Govern hagi decidit si vacuna i en quines zones, el procés s'ha d'efectuar de manera immediata perquè els dos anys de tancament de fronteres començaran a comptar quan s'hagi vacunat el darrer animal. Precisament dimecres la Unió Europea va fer efectiva la prohibició d'exportar remugants vius des de les Balears cap a la Península o a altres estats.

El nou focus de la malaltia es va detectar ahir en un ramat de 14 mens establert a dos quilòmetres del primer de Sant Lluís, on també se n'han localitzat la resta. De moment, només s'han sacrificat els 78 animals de la primera explotació afectada, però no s'ha decidit si es farà el mateix amb els 95 caps de la segona granja, els 23 de la tercera, els 96 de la quarta i els 14 de la darrera. Malgrat tot, el responsable del Ministeri va indicar que «des del punt de vista sanitari és preferible el sacrifici de l'explotació».

Precisament els ajuts per al sacrifici dels animals -entre 36 i 78 euros per cap- són els únics que a hores d'ara tenen garantits els ramaders. El director general d'Agricultura es va comprometre a cercar altres tipus de subvencions per millorar la xarxa de control sanitari o per a la promoció dels productes càrnics.

La consellera Margalida Moner li va demanar «compensacions tècniques i econòmiques» perquè «som el portal d'entrada a la Península de la llengua blava». Moner va recordar que la tasca de control que es fa a les Illes serveix a la resta de l'Estat i va proposar la firma d'un «conveni marc» amb el Ministeri per regular ajuts i actuacions sanitàries per si en un futur es reprodueix la malaltia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris