algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

L'octubre passat es perderen 42.000 llocs de feina a Balears

La gran majoria són fixos discontinus afectats per l'estacionalització del turisme

76902

El conseller de Treball, Guillermo de Olives, vol tirar endavant mesures per trencar l'estacionalització.

J.M.

L'economia balear continua patint els bruscs efectes de l'estacionalització. El passat mes d'octubre es varen perdre més de 42.000 llocs de feina. En concret, si a 30 de setembre estaven afiliats a la Seguretat Social 424.313 treballadors, en acabar octubre aquesta xifra s'havia reduït fins als 382.199 afiliats. És a dir, 42.114 treballadors menys. Aquest descens suposa una caiguda del 10 per cent en el nombre de persones que, oficialment, fan feina a les Balears. Igualment, durant el passat mes d'octubre, si ens atenem a aquestes dades, prop de 1.358 treballadors varen deixar de fer feina cada dia.

En general, aquestes xifres reflecteixen que els punts febles de l'economia balear, i més concretament del seu mercat laboral, continuen sense ser solucionats. De fet, la situació viscuda aquest mes d'octubre és semblant a la del mateix període de l'any anterior, quan en un mes es varen perdre 43.605 llocs de feina, un fet que suposa una reducció de quasi l'11 per cent sobre els 422.456 que hi havia el 30 de setembre del 2002.

A pesar de la dura realitat de l'economia balear, quan arriba la temporada baixa, les dades també inspiren un relatiu optimisme ja que entre l'octubre del 2002 i l'octubre del 2003 a les Balears s'han creat 3.348 llocs de feina: si l'any passat per aquestes dates hi havia 378.851 afiliats, enguany n'hi ha 382.199.

Sobre la variació interanual de setembre, la situació ha millorat sensiblement, ja que entre el setembre del 2002 i el mateix mes d'enguany s'havien creat 1.857 llocs.

Així i tot, aquest relatiu optimisme vé limitat per la realitat: es creen menys llocs de feina que els necessaris per cobrir la nova mà d'obra procedent de col·lectius amb alta taxa d'inactivitat fins ara (dones i joves) i dels nouvinguts. De fet, tal com es va constatar despús-ahir, quan l'Institut estatal d'Ocupació (Inem) va donar a conèixer les dades de l'atur del mes d'octubre, Balears té 2.814 desocupats més, inscrits a l'Inem, que fa un any.

Pel que fa a l'evolució dels diferents règims, prop del 95 per cent dels llocs de feina perduts l'octubre corresponen al règim general, segons Treball la majoria a fixos discontinus, mentre que la resta són gairebé tots autònoms. Les dades de la Seguretat Social no vénen donades per sectors, però el que més pateix el final de la temporada és el de serveis, principalment les activitats relacionades amb el turisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris