cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
19°

Joves per la Llengua renova el seu compromís en la lluita pel català

Són en «època de canvis» en complir-se 10 anys de la seva creació


Aina Cànaves, una dels nous portaveus de Joves de Mallorca per la Llengua, manifestà ahir a Diari de Balears que la seva associació es troba en època de canvi. «Aprofitant que ja tenim deu anys de vida, hem decidit que era hora de fer un replantejament, de saber allà on som i allà on volem arribar».

Els Joves celebraran demà la seva festa a la Casa de Cultura de Palma. «Hi prendran part persones de diferents àmbits que han estat discriminades per fer servir el català», explicà Cànaves. El canvi de Govern no ha modificat les seves estratègies d'actuació, però sí fa que estiguin a l'expectativa. «Ara hem de veure com actuarà el nou Executiu de Jaume Matas davant allò que nosaltres defensam».

En els pròxims mesos l'organització té previstes diverses campanyes a favor de la normalització lingüística. Una és contra l'Ajuntament de Palma, per reclamar l'ús del català en la bústia de veu qua anuncia les aturades en els autobusos de l'EMT. I també tenen pensat reunir-se amb diversos col·lectius per analitzar els possibles impactes de la LOCE (Llei Orgànica de Qualitat de l'Ensenyament), que preveu introduir més hores de llengua castellana en el sistema educatiu i reduir les destinades a la catalana. «Nosaltres sempre hem reclamat que a les Balears tot l'ensenyament s'hauria de fer en català. I aquesta mesura va contra els nostres principis».

Sobre la relació entre llengua i immigració, des de Joves de Mallorca per la Llengua ho tenen clar: «Les administracions públiques no s'hi impliquen a bastament, per això hem demanat a l'Ajuntament i al Govern que facin escrits, que diguin als immigrants que hi ha una altra realitat lingüística, que han d'aprendre el català. Ja sabem que hi ha uns anys d'integració, però s'ha de fer un esforç».

Joves de Mallorca per la Llengua és una plataforma creada el 1994, que té com a objectiu promoure l'ús del català en tots els àmbits socials. El seu fundador va ser Tomeu Martí, periodista i col·laborador habitual de Diari de Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris