algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

Detectats tres brots de llengua blava a Menorca i creix el risc d'expansió

Més de 50 ovelles de la primera finca afectada per la malaltia han estat sacrificades

79372

Fins ara cap de les analítiques que la Conselleria ha efectuat amb ovelles de Mallorca no hi ha detectat la llengua blava.

J. TORRES. Palma.
El Govern balear va notificar ahir al Ministeri d'Agricultura la detecció de tres focus més de llengua blava en explotacions ovines situades a la franja de 20 quilòmetres al voltant de la granja de Menorca on, el 27 d'octubre passat, se'n va confirmar un primer brot. De moment, ja s'han sacrificat entre 50 i 60 ovelles de la ramaderia de Sant Lluís, on es descobriren els primers 15 animals afectats.

La consellera d'Agricultura, Margalida Moner, no pogué confirmar ahir el nombre de caps afectats però, segons fonts de la Conselleria, a les tres ramaderies n'hi hauria devers 200 en total i s'hi haurien detectat ben pocs casos de llengua blava. Els tècnics decidiran si se sacrifiquen només les ovelles afectades o els tres ramats.

La titular d'Agricultura no descartà l'aparició de més casos, perquè «encara han d'arribar els resultats d'altres anàlisis», si bé recalcà que «tot es localitza a Menorca; a Mallorca s'hi estan fent anàlisis i no s'ha trobat res».

La nova situació, que els tècnics encara no qualifiquen d'epidèmia, obliga a mantenir la prohibició de moviments de remugants vius -ovelles, cabres i vaques- a Menorca. A més, continua bloquejat el trànsit d'aquests animals des de l'illa cap a la resta, com també l'exportació des de les Balears cap a la Península i altres països.

Tant la Conselleria d'Agricultura com el Consell de Menorca recordaren als ramaders que han d'extremar les precaucions a l'hora d'immobilitzar els ramats, desinfectar els corrals i aplicar als remugants insecticides repel·lents per evitar les picades del moscard que transmet la malaltia.

El director general de Ramaderia del Ministeri d'Agricultura, Carlos Escribano, arribarà demà a Mallorca, on mantindrà converses amb la Consellera i amb els representants del sector per estudiar la concessió d'ajudes a les explotacions afectades. «Ja hem parlat amb els ramaders perquè sapiguen que estam disposats a ajudar-los», digué Moner.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris