algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

El Govern preveu acabar l'any amb un atur del 7'2% i un creixement del 0'7%

L'arribada d'immigrants farà augmentar la població activa fins a les 418.173 persones

J. TORRES. Palma.
El Govern preveu tancar aquest any amb un creixement econòmic del 0'7% del Producte Interior Brut (PIB) i amb un índex d'atur mitjà del 7'2%, unes xifres sensiblement pitjors que les de l'any anterior. Així es desprèn de l'informe econòmic i financer que acompanya els pressuposts per al 2004, i en el qual també es preveu un augment del 2'1% de la població activa, motivat per la vinguda d'immigrants, fins a arribar a 418.173 persones de mitjana anual per al 2003.

El creixement de l'economia serà, segons aquestes previsions, molt semblant a l'obtingut l'any passat (0'8% del PIB) i se situarà en 18.453,9 milions d'euros. La Conselleria d'Economia i Hisenda manté que el sector més dinàmic continuarà sent el de la construcció. Aquest protagonitzarà un increment de l'1'6%, arribarà a 2.141,28 milions d'euros i tindrà una importància relativa en l'economia balear de l'11'6%. El sector primari creixerà un 2% i suposarà un 1'3% del PIB; i la indústria augmentarà un 0'7% i en representarà el 6'5%.

En conjunt, tot això suposa un creixement del 0'7%, molt inferior al 2'3% previst per al conjunt de l'Estat però pròxim al 0'8% de la Unió Europea. Per illes, s'estima un major creixement a Menorca, amb un 1'1% en termes reals, seguida de les Pitiüses, amb un 0'9%, i de Mallorca amb un 0'6.

Quant al mercat laboral, el Govern destaca la tendència negativa d'un atur variable, que puja cada trimestre, però admet que encara es manté al voltant del 5%, el percentatge més baix de l'Estat. Les previsions per a final d'any assenyalen un índex d'atur mitjà del 7'2%, per sobre del 6'3% de l'any 2002, fins a arribar a 29.935 persones.

La població activa també augmenta a poc a poc, amb el suport del fenomen la immigració, que ja representa el 10'88% de la població balear. Així, s'estima que aquesta creixerà un 2'1%, fins a arribar a 418.173 persones de mitjana anual per al 2003. Durant el primer semestre, els sectors secundari i de serveis són els únics que han generat feina. En el sector de la construcció, en canvi, la contractació ha davallat un 8'9%.

Segons les dades de la Conselleria dirigida per Lluís Ramis, la demanda interna a les Balears l'any 2003 és encara negativa, pel fet que la inversió és inferior al consum. Tot i això, enguany la seva tendència canvia lleugerament i presenta una evolució prevista positiva a favor de la inversió.

Respecte dels preus, la variació interanual de l'IPC a les Balears durant el segon trimestre del 2003 ha estat del 2'7%, inferior a l'any anterior per un punt. Els aliments i les begudes no alcohòliques, al costat dels hotels, les cafeteries i els restaurants, són les partides que creixen més, i ho fan per sobre de la mitjana estatal. El preu del petroli torna als nivells de l'any anterior i els preus primaris agrícoles experimenten una acceleració notable per la meteorologia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris