cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

El Consell prepara l'aprovació d'una nova moratòria urbanística

Entrarà en vigor el mateix dia que obtengui la llum verda inicial el pla territorial


El Consell de Mallorca aprovarà una nova moratòria el pròxim mes de desembre, de manera simultània a l'aprovació inicial del Pla Territorial de Mallorca. La moratòria substituirà l'actual norma cautelar que impedeix la concessió de llicències per a habitatges plurifamiliars en nombrosos municipis de Mallorca. És a dir, que el Consell aixecarà de forma definitiva l'actual moratòria, però la substituirà per una altra d'efectes molt més limitats que la que ara està vigent. Les raons que obliguen a aprovar una nova moratòria és que l'aprovació inicial del pla territorial no té cap efecte legal i només els té la seva aprovació definitiva.

A causa d'això, després d'aixecar les actuals moratòries el mes de desembre queda obligat a aprovar-ne una nova als terrenys on té incidència el Pla Territorial. No serà una norma cautelar unitària, sinó que s'aplicarà en diversos supòsits i en llocs molt concrets dels municipis afectats.

Un d'aquests supòsits és que es modifiqui l'ús del terra d'alguns llocs i passi, per exemple, d'habitatges plurifamiliars a habitatges unifamiliars, com succeeix a Sa Ràpita (Campos), Pas de Vallgornera i Les Palmeres (Llucmajor) i Punta Reina (Manacor), segons figura en un dels documents de treball del Consell al qual ha tingut accés aquest diari.

Un altre supòsit per aplicar la moratòria és la desclassificació de sòl urbà o urbanitzable i la seva conversió en sòl rústic. Segons els darrers esborranys del Pla Territorial, en aquesta situació es trobarien terrenys a Sant Elm (Andratx), Colònia de Sant Pere (Artà), Cala Tuent (Escorca), Cap de Regana (Llucmajor), Can Fontet i Cas Pastors (Palma), Es Vilà (Pollença) i uns terrenys a Can Picafort (Santa Margalida).

La moratòria també s'aplicarà en aquelles zones que es desclassifiquin i passin a tenir la consideració de nucli rural, com és el cas del Port des Canonge (Banyalbufar) i Bens d'Avall (Sóller). Finalment, és previsible que la suspensió de llicències afecti aquells municipis en els quals el seu planejament municipal permet un creixement superior al que li atorgarà el Pla Territorial. En aquest supòsit és més difícil calcular el nombre de municipis que es veurien afectats i el document no especifica el nom.

El darrer document de treball del Pla Territorial recull també una proposta per desclassificar una sèrie d'hectàrees de diversos municipis i la seva conversió en sòl rústic. Les desclassificacions sumen 194'85 hectàrees, gairebé dos milions de metres quadrats, entre els municipis d'Andratx, Banyalbufar, Escorca, Artà, Llucmajor, Santa Margalida i Sóller.

El problema amb el qual es troba en aquest moment el Consell és l'articulació jurídica d'aquesta moratòria. Si bé al principi es va pensar en la possibilitat d'aprovar una norma territorial cautelar, el mateix mecanisme que ha emprat la institució en els darrers anys, els responsables del Consell estan estudiant la possibilitat d'articular la suspensió de llicències per mitjà d'una altra via legal.

De qualsevol manera, l'objectiu és incloure-hi aquesta moratòria, l'aprovació inicial del Pla Territorial i l'aixecament de les actuals moratòries en un ple que el Consell de Mallorca durà a terme el pròxim mes. Es pretén aprovar el document abans que les actuals normes cautelars decaiguin el gener.

La moratòria del Consell de Mallorca consisteix en un patró urbanístic temporal. Les moratòries, també anomenades normes territorials cautelars consisteixen en un patró temporal en la concessió de llicències. En aquest sentit les moratòries el que persegueixen és que, fins que no s'aprovi el Pla Territorial, no es pugui urbanitzar en una zona determinada que el Pla vulgui protegir en el futur.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris