muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

La patronal parla de crisi al comerç davant les demandes dels sindicats

Constituïda la mesa negociadora del nou conveni col·lectiu del sector

P.R./EFE. Palma.
Els representants sindicals dels aproximadament 50.000 treballadors del comerç balear demanaran que el nou conveni col·lectiu contempli un augment salarial del 5%, mentre que els dirigents de les patronals plantegen la negociació amb la premisa que el sector pateix una crisi que pot agreujar-se.

Aquestes són les posicions de partida del conveni després que ahir es constituís formalment la mesa de negociació, en què participen les patronals mallorquines Afedeco i Pimeco, Pime d'Eivissa i Formentera i la menorquina Ascome. Per part dels sindicats, hi ha els dirigents de les Federacions d'Hoteleria i Comerç d'UGT, CCOO i USO.

Malgrat que encara no està tancada la plataforma unitària sindical que es començà a negociar aquesta setmana, Juana de la Cruz, d'USO, digué que ja estan d'acord «en el 99% de les reivindicacions», entre les quals figuren la millora de les condicions laborals, com ara la reorganització dels festius i l'habilitació de fórmules per incrementar l'estabilitat laboral.

Per la seva part, Rafel Borràs, de CCOO, explicà que els sindicats no anunciaran a la patronal les seves pretensions fins que estigui tancada la plataforma i se celebri una pròxima reunió, malgrat que digué que l'objectiu és aconseguir la recuperació del poder adquisitiu dels treballadors i la millora de la qualitat de l'ocupació. «Els empresaris del comerç sempre parlen de crisi», raó per la qual explicà que «els beneficis poden suportar l'increment d'uns salaris molt baixos».

El responsable de comerç d'UGT, Antonio Copete, admeté que «és un any difícil» per les negocions i també considerà que hi ha un marge de beneficis suficient per plantejar una millora salarial per als treballadors.

El president d'Afedeco, Pau Bellinfante, explicà que els empresaris volen arribar a un acord satisfactori i sense condicionants previs. Demetrio Peña, de Pimeco, advocà per un esforç d'entesa conjunt, perquè es valorin la crisi i la incertesa econòmica, i per un conveni per tres o quatre anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris