algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

La casa de Santa Fe pagà autobusos per nacionalitzar persones grans

L'excònsol d'Espanya a Rosario declarà en el TSJB pel cas Formentera


Nicolás Martín Cinto, excònsol general d'Espanya a Rosario, declarà ahir davant el TSJB que la casa balear de Santa Fe, d'on provenien les inscripcions massives d'emigrants en el cens de Formentera, llogava autobusos per conduir persones grans al consolat, que distava 180 quilòmetres, perquè obtenguessin la nacionalitat espanyola.

Martín Cinto digué que li cridà l'atenció aquest procediment i per això decidí «extremar el zel» i donar instrucció als funcionaris en aquest sentit. Segons afirmà, no recordava que les persones grans vinguessin acompanyades, però sí que portaven la documentació preparada i enllestida, per això no es produí cap denegació.

Totes aquestes persones que acudiren al consolat entre el gener i l'abril del 1999 es varen inscriure posteriorment en el Cens d'electors residents absents (Cera) de Formentera, segons comprovà Martí Cinto una vegada que rebé el requeriment de l'exfiscal en cap del TSJB Antonio de Vicente Tutor.

La pressió exercida des de la casa balear de Santa Fe fou tan gran i tantes les presses que tenien, segons digué el diplomàtic, que des del consolat els demanaren que espaiassin les visites perquè col·lapsaven les oficines, ja que volien que tot estigués arreglat el mateix dia.

Nicolás Martín Cinto admeté que tal vegada s'hagués pogut produir algun tipus d'irregularitat administrativa en les tasques consolars, malgrat que «confiava plenament en els funcionaris» encarregats de les tramitacions i que li presentaven els documents perquè els signàs. Un d'ells, Rodolfo Pascual, fou president de la casa balear a Rosario, tot i que després deixà el càrrec.

Quant a la remissió de reclamacions d'inscripcions a Formentera fora del termini legal, Nicolás Martín Cinto assenyalà que si l'Oficina del Cens Electoral (OCE) no les rebutjà, havien de ser legals. També assegurà que coneixia la baixa massiva de 52 inscripcions després de les eleccions del 1999, però apuntà que es tramitaren a través de l'OCE i no del consolat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris