nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

Els hotelers dubten que les Balears puguin ser una destinació refugi si hi ha guerra

Els empresaris temen que els majoristes obliguin a aplicar una rebaixa als preus

70592

José Luis Zoreda (esq), Onofre Martorell i Miquel Lladó, a la presentació del llibre.

J.TORRES.


José Luis Zoreda, vicepresident d'Exceltur (Aliança per a l'excel·lència turística), manifestà ahir que, en cas de guerra a l'Iraq, no seria «tan automàtic com en el conflicte del Golf del 1991 que les Balears es converteixin en destinació refugi».

Segons el dirigent d'aquest lobby turístic, que acull les 27 empreses més importants del sector a Espanya, no hi ha cap element que faci pensar que el 2003 serà millor que el 2002, i no tan sols per la incertesa de la guerra i la seva repercussió en els mercats, sinó també per les economies dels països emissors de turistes.

«El mercat anglès està més fort que l'alemany, però també està molt pendent dels moviments d'una possible devaluació de la lliura esterlina, que tindria un impacte molt important per a Espanya». Zoreda advertí del perill que suposa que els majoristes intentin rebaixar els preus per reactivar la demanda, quan no és previsible que la mesura tengui aquest resultat.

Segons el vicepresident d'Exceltur, si durant la guerra del Golf les reserves envers les Balears augmentaren perquè s'assumí gran part del turisme de la Mediterrània oriental, ara pesa més la prevenció del consumidor a viatjar, davant «un concepte del terrorisme internacional molt assumit». Per Zoreda, els hotels que més patiran les conseqüències d'un conflicte seran els que no tenguin una estratègia clara i no gaudeixin d'una especialització que els permeti competir.

Zoreda destacà que el compte de resultats de les cadenes mallorquines s'havia basat en l'estalvi de costs. «Aquesta estratègia és cada pic més difícil de sostenir davant països emergents que tenen els mateixos costs avui que Espanya en els anys 60». Zoreda advocà per «reinventar el producte», perquè cap zona turística de l'Estat «ja no pot ser la destinació més barata».

El vicepresident d'Exceltur realitzà aquestes declaracions durant la presentació del llibre del professor d'Economia Financera de la UIB Onofre MartorelCadenes Hoteleres. Anàlisi del top 10, que es dugué a terme ahir a la Cambra de Comerç amb la presència del seu president, Miquel Lladó.

Martorell destacà la dificultat d'elaborar aquest treball per la manca de referències bibliogràfiques, per l'amplitud i per les diferències de les normatives comptables americanes i europees. Com a expert, considerà que la cadena Sol Meliá «sortiria endavant», després de la important caiguda en borsa, ja que el problema s'ha centrat «en un excés de propietat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris