nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Troben una peça que podria aclarir el desastre del 'Columbia'

Els investigadors troben una teula amb estranyes taques de color taronja

El descobriment d'una teula termoprotectora del transbordador Columbia que presenta una misteriosa marca taronja acredita la tesi d'un xoc en vol, fet que hauria provocat la desintegració del transbordador el passat 1 de febrer segons la comissió d'investigació independent encarregada del cas. «Aquests danys no estan relacionats amb la calor durant l'entrada» a l'atmosfera, declarà dimarts a la nit l'almirall retirat Harold Gehman, al capdavant del Consell d'investigació sobre l'accident deColumbia (CAIB).

Les fotografies de la teula, donades a conèixer per Gehman, mostren marques taronges, d'origen desconegut. Aquesta peça, descoberta pels investigadors a prop de la ciutat de Powell (nord-est de Texas), formava part de l'escut tèrmic del transbordador, que havia de protegir-lo a l'entrada a l'atmosfera, quan la temperatura pot superar els 1.100 graus.

Les anàlisis tèrmiques descobertes per la comissió d'investigació havien mostrat, a mitjans de febrer, que l'ala esquerra del transbordador havia estat foradada a l'altura del compartiment del tren d'aterratge, fet que en va desencadenar la destrucció. Segons una hipòtesi avançada divendres passat per la companyia Boeing, poc després del llançament deColumbia, tres peces de la capa aïllant -i no una sola com s'havia anunciat en un primer moment-, es desprengueren del dipòsit extern central i colpejaren les teules.

D'acord amb els responsables de la NASA, un element no identificat de 30 centímetres fou observat que s'allunyava del transbordador el segon dia de vol. Tres dies després, va caure a la Terra on va desaparèixer a l'oceà Pacífic, sense que s'hagi pogut determinar si es tractava d'un vestigi espacial o d'un element que s'havia deixat anar del transbordador.

L'impacte hauria fet un orifici que deixà al descobert l'alumini de la nau que es derretí i permeté el pas a l'interior deColumbia de l'aire candent generat per la fricció amb les molècules de l'atmosfera. Gehman afirmà que el desperfecte que mostra la teula sembla ser de qualque cosa més que l'entrada en l'atmosfera, que ocorre quan la nau es desplaça a una velocitat de més de 25.000 quilòmetres per hora.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris