algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

El Govern demana competències pròpies sense invasions de Madrid

Garcias creu que la reforma de l'Estatut s'emprendrà després de maig

JOAQUIM TORRES.Palma.
El Govern balear vol consolidar el marc competencial i arribar al sostre d'autogovern que marca l'Estatut abans de reformar-lo. El portaveu de l'Executiu, Antoni Garcias, va avançar ahir els actes organitzats amb motiu del XX aniversari de l'Estatut, que s'iniciaran dilluns i acabaran dia 27 amb una conferència de Felipe González.

Segons Garcias, l'Estatut és un «element dinàmic» que es pot «revisar en qualsevol moment». Abans, però, el Govern vol assumir totes les competències que fixa el text -algunes de les quals encara no han estat transferides- i consolidar les ja assumides perquè «no ens siguin arrabassades» per Madrid.

La competència pendent més important és l'administració de justícia, que Madrid valora en 25 milions d'euros i que podria arribar abans d'acabar l'any. La resta de matèries pendents són també de caràcter executiu però menors, com les de salvament marítim o de pesos i mesures, que «són nostres però que Aznar no vol transferir», va dir Garcias.

El portaveu de l'Executiu va considerar prioritari «lluitar perquè les competències que tenim no ens siguin arrabassades» i va criticar l'estratègia del Govern central per «recuperar» la capacitat de decisió en matèries autonòmiques, a través de lleis com la de qualitat de l'ensenyament. Per aquest motiu, va justificar els recursos d'inconstitucionalitat interposats pel Govern autonòmic.

El portaveu va recordar que en els acords programàtics del Pacte del 99 es va fixar com a objectiu aconseguir un major nivell competencial, però no es comprometia una reforma de l'Estatut. «Ens consideram tan nacionalitat com altres i el fet que no ho digui l'Estatut no genera cap problema, perquè el que importa és el contingut».

El conseller de Presidència creu que la ponència creada per estudiar la revisió de l'Estatut no començarà a treballar fins a la propera legislatura. Garcias sí que va apuntar la necessitat d'abordar una reforma del Senat perquè sigui una vertadera cambra de representació territorial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris