algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

Sindicats i patronal enceten la negociació del conveni de comerç

Després de l'hoteleria és el sector més important, amb 45.000 empleats


La patronal Afedeco, Pimeco, Pime d'Eivissa i Ascome de Menorca i els sindicats CCOO, UGT i USO enceten avui a la seu d'Afedeco les negociacions del nou conveni col·lectiu del sector de comerç. Fonts sindicals informaren que les tres centrals iniciaren converses a començament d'aquesta setmana per consensuar les propostes que realitzaran a la patronal, amb l'objectiu de presentar una plataforma conjunta, i les negociacions continuaven a darrera hora del capvespre d'ahir.

Els sindicats s'asseuran a la Mesa del conveni gairebé amb la mateixa representació que aconseguí el darrer acord amb la patronal, firmat per tres anys l'agost del 2000: USO disposa del 19%; Comissions Obreres té el 34% i UGT, el 46%. Encara que ahir cap dels sindicats no volgué donar una xifra de petició d'augment salarial, el percentatge frega el 5%, a més d'altres millores socials, com ara el cobrament del 100% del sou en casos d'incapacitat laboral transitòria.

Les fonts consultades assenyalaren que l'acord interconfederal de negociació col·lectiva permet altres compromisos per millorar els convenis no centrats tan sols en la revisió salarial, com són la productivitat i un seguit de complements que integren la nòmina. No obstant això, els tres sindicats que participaran en la negociació coincidiren a afirmar que la previsió de l'IPC realitzada pel Govern central per enguany, del 2%, «no val» perquè «queda molt curta».

La mateixa discreció que demostraren ahir els sindicats va ser compartida per la patronal. Així, des de Pimeco digueren que fins que no es constitueixi formalment la Mesa, a les 11.00 del matí, no avançaran cap de les propostes que faran als sindicats. L'acte que té lloc a Afedeco és merament formal i constitueix només la primera presa de contacte entre les parts fins que comencin de manera efectiva les negociacions.

El darrer acord, que ha suposat la «pau laboral» durant tres anys en el sector, preveia una pujada mitjana del 4'75% (5'4% per als salaris més baixos) l'any 2000; l'IPC real més l'1'25% per al 2001 i l'IPC real més l'1% per al tercer any de conveni, que finalitzà el 2002.

S'ha de recordar que el comerç és, després de l'hoteleria, el sector que agrupa més treballadors a les Balears, entorn de 45.000. Aquest factor, amb el teixit empresarial i el seu pes dins el PIB, dóna idea de la transcendència que té aquest conveni per a l'economia insular.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris