algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Obriran un centre per a disminuïts psíquics amb alt grau d'agressivitat

El consorci A prop començarà aviat l'adequació d'una finca a Palma

El consorci A prop, integrat pel Govern balear, l'Ajuntament de Palma, els consells de Mallorca i de Menorca i l'associació Amadip, obrirà abans de l'estiu un centre específic per a l'atenció de discapacitats psíquics amb un grau d'agressivitat alt o amb «conductes desafiadores».

Així ho va assegurar ahir Sebastià Forteza, director de la llar per a disminuïts psíquics de Son Tugores, també gestionada per aquest consorci, i un dels tres únics centres que hi ha a Mallorca per a aquest grup de població, al costat dels d'Inca i Manacor. Dilluns començaran les obres de reforma i adequació d'una finca situada a Son Castelló i es preveu que en un termini màxim de quatre mesos se'n pugui inaugurar el centre, que es dirà també Son Castelló.

La llar inclourà tretze places residencials destinades a «persones adultes que pateixen una disminució psíquica associada amb conductes desafiadores o amb motricitat activa», explicà el director de Son Tugores, per afegir que el nou centre tindrà un professional per cada quatre interns. Aquestes places les podran ocupar tant els residents actuals del centre de la carretera de Valldemossa, «com altres persones que ara mateix estiguin en llista d'espera».

D'aquesta manera, les instal·lacions de Son Tugores -que ara mateix acullen un total de 70 discapacitats psíquics en règim residencial i devers 30 més al centre de dia- deixaran lliure també un petit nombre de places, cosa que possibilitarà ingressos nous i pal·liar en part la llista d'espera de la llar, que s'acosta a mig centenar de persones.

La consellera de Benestar Social, Fernanda Caro, reconegué en una de les seves darreres visites a Son Tugores que una de les «qüestions urgents» en aquests moments és l'adopció de mesures per acollir els malalts que presenten un grau d'agressivitat alt, sempre tenint esment de la qualitat que s'ofereix.

Així, entre les prioritats de les entitats integrades al consorci hi havia la de crear 30 places més de règim residencial per a discapacitats psíquics, a fi de reduir-ne l'actual llista d'espera, que supera les 70 persones a les Balears.

La llar de Son Tugores per a aquests malalts es va construir prenent mostra de les de països escandinaus, on l'atenció de persones amb retard mental sever és d'avantguarda. El centre intenta «socializar» com més aviat millor els residents, desterrant la idea caduca que els malalts mentals han d'estar tancats. Ofereix els serveis de residència i de centre de dia, que funciona de les nou del matí a les cinc de l'horabaixa i que es distribueix en diverses unitats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris