algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Sampol qualifica de «dictatorial» la posició d'Aznar amb l'Iraq

El líder nacionalista denuncia una «involució autonòmica» en l'aniversari del PSM

82540

Pere Sampol durant la seva intervenció.

PERE BOTA.

JOAQUIM TORRES. Palma.
El president de la federació PSM-Entesa Nacionalista, Pere Sampol, va qualificar ahir de «dictatorial» la posició del president del Govern central, José María Aznar, en el conflicte de l'Iraq i va denunciar una «involució autonòmica» en l'acte de celebració del 27è aniversari de la formació. El líder nacionalista va vaticinar una pròxima legislatura marcada per la reforma de l'Estatut perquè «si els ciutadans de Balears volem més autonomia, ningú no té legitimitat per dir no».

En el seu discurs, el màxim responsable del partit va criticar que «un trienni negre» ha posat en qüestió els valors que representa el PSM: «la defensa de la justícia social; la lluita per la conservació del territori; i la defensa de la cultura, la llengua i l'autogovern». Principis que s'han vist afectats pel retorn d'una «concepció anacrònica d'Espanya» que lidera el president del Govern central, José María Aznar.

Sampol es va mostrar molt dur amb el posicionament d'Aznar en el conflicte de l'Iraq i el va acusar de prendre una «decisió dictatorial» perquè «no és democràtic que 40 milions de ciutadans de l'Estat entrin en guerra perquè una sola persona ho decideixi, per molt president del Govern que sigui». «És que tornam a tenir un caudillo?», es va preguntar el nacionalista, qui també va denunciar la gestió de l'Executiu central en la catàstrofe dePrestige.

«En les properes eleccions ens hi jugarem molt, la democràcia, un model d'Estat, la possibilitat d'aprovar un nou Estatut d'Autonomia per a les nostres illes» i «només som els ciutadans de Balears els qui podem decidir si volem ser una nació i si com a tals tenim dret a una relació d'igual a igual amb la resta de nacions de l'Estat». Per al polític nacionalista, aquesta relació entre iguals passa per exercir totes les competències sense «intromissions de l'Estat», amb administració única, concert econòmic i amb el català com a llengua oficial «de veritat».

El líder nacionalista va reconèixer que la ponència parlamentària creada per reformar l'Estatut «no camina» i va dubtar de la «voluntat política» de la resta de forces del Pacte. «Aquest nou marc s'haurà d'obrir a partir del 26 de maig» sempre que el PP perdi la majoria absoluta, «i està fent tot el possible perquè així sigui».

La celebració del 27è aniversari del PSM va congregar a l'Auditòrium de Palma la plana major del partit i més de 200 militants. L'acte serví d'homenatge per al desaparegut escriptor Josep Maria Llompart i de reconeixement als militants més veterans. Els nacionalistes també van premiar la tasca de tres entitats: Amadip, De festa, i el Museu de Sóller i el Jardí Botànic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris