nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Alarma entre les agències majoristes per l'aturada de reserves turístiques

Empreses de les Balears i Catalunya analitzen les perspectives per al 2003

MIQUEL JUNCOSA. Palma.
Agències majoristes de les Balears i de Catalunya integrades a les patronals Aviba i Acav, respectivament, analitzaren ahir a Palma les perspectives turístiques per a la temporada 2003 i manifestaren la seva preocupació per l'estancament en la venda de reserves registrat als principals mercats europeus durant les darreres setmanes, a causa del conflicte de l'Iraq i de la recessió econòmica alemanya. Aquesta «congelació» de vendes preocupa els majoristes pel fet que els mesos de gener i de febrer solen acumular, cada any, gairebé la meitat del total de reserves contractades a la Gran Bretanya i gran part de les alemanyes, per la qual cosa auguren un nou estiu marcat per les ofertes de darrera hora a l'Arxipèlag.

Els majoristes consideren que com més s'endarrereixi la guerra, en el cas que aquesta acabi esclatant, més gros serà el perjudici econòmic per al sector turístic, i preveuen que el possible augment de clients desviats de les destinacions de la Mediterrània oriental, pròxims a la zona de conflicte, sobretot Turquia, no compensarà la situació de caiguda de reserves que es produeix en el mercat alemany, i que s'inicià per desembre amb una davallada del 40% respecte del 2002 i que ara mateix se situa en el 30%, segons anunciaren el president d'Aviba, Jaume Bauzà, i el sotsdirector general d'Iberoservice, Llorenç Fluxà.

El mercat britànic manté nivells de vendes semblants als de 2002, derivats en gran part de les campanyes agressives de preus aplicades pels touroperadors i pels hotelers. Quant a les perspectives per als mercats espanyol, francès i italià són positives, ja que podrien aconseguir un major nombre de llits a l'Arxipèlag, segons va manifestar el responsable de Viatges Urbis i del touroperador Colors, Gabriel Català, després de visitar la Borsa Turística de Milà. En tot cas, es tracta d'augments que no podran compensar la baixada del turisme germànic, del qual l'Arxipèlag depèn tant.

La directora per a Mallorca del receptiu de My Travel (Airtours), Nicole S. Häusser, apuntà que les vendes «van bé», però va recordar que el grup britànic ha reduït capacitats aèries per a l'estiu vinent a les Balears, un 15% amb el Regne Unit i un 18% quant als mercats escandinaus.

Per contrarestar la crisi de l'Iraq, My Travel noliejarà tres avions addicionals a partir de març, oferint paquets per a dues persones en els quals el segon turista pagarà 99 lliures. El grup britànic, a més, aplicarà mesures semblants a les anunciades per World of TUI, com ara la inclusió de la possibilitat de fer canvis cap a altres zones de la Mediterrània, en cas de guerra, per exemple cap a les Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris