nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Begoña Lasagabaster: «El tancament del diari 'Egunkaria' és un atac a la llibertat d'expressió»

La diputada d'Eusko Alkartasuna, critica la mesura

Begoña Lasagabaster és diputada de la formació nacionalista basca EA al Congrés dels Diputats. Des d'aquesta posició, és un testimoni privilegiat de l'actualitat basca.

-Què pensau del tancament d'Egunkaria?
-És una mesura presa en la instrucció. No és una sentència que hagi pogut dictar-se després d'un procediment contradictori, després d'una aportació de proves, després d'oferir una sèrie de garanties com el dret de defensa que s'han de donar en un procés correcte. Ni tan sols l'empresa i els treballadors de l'Egunkaria no tenien fins diumenge l'acte. Desconeixen absolutament quines són les raons per les quals s'ha produït el tancament d'un mitjà de comunicació. Això ja caracteritza molt la mesura. En segon lloc crec que el tancament d'un mitjà és una mesura extrema que mai no es pren com a mesura cautelar i en tot cas es pren davant una sèrie de proves molt clares i concretes. En aquest cas, si algunes de les deu persones que foren detingudes ha comès alguna infracció de l'ordenament jurídic és evident que s'ha de posar en coneixement del jutge i prendre les mesures oportunes. Ara bé, d'aquí a tancar un mitjà de comunicació... És una mesura extrema, aliena a la normalitat i, sobretot, si recordam què va passar amb un altre tancament d'un mitjà de comunicació (l'Egin), del qual cinc anys després encara no s'ha celebrat el judici. Amb tots aquests antecedents, la valoració que en treiem és que és un atac a la llibertat d'expressió i a l'èuskar i a la cultura basca. És el que opina EA i milers de ciutadans que per pura espontaneitat sortírem al carrer dissabte a denunciar-ho en la que fou sens dubte una de les manifestacions més grans que hi ha hagut a Donosti.

-Com a lectora de l'Egunkaria, quina posició té el diari davant la violència i el conflicte basc?
-Més enllà del que cadascú pugui opinar, allò que he vist és que Egunkaria ha tengut col·laboracions de tothom qui ha volgut. Hi ha hagut companys del Partit Socialista i d'altres partits i ideologies que han escrit sovint en aquest diari. Això és molt significatiu que ha opinat qui ha volgut. Però he de dir que un pot estar d'acord o no amb un editorial però això no significa que s'hagi de tancar. Crec que estam entrant en una dinàmica de amb mi o contra mi i entra en els mitjans de comunicació.

-Consta que Egunkaria condemnava els atemptats d'ETA?
-És clar. Però insistesc, un mitjà de comunicació és la lliure expressió d'una opinió i l'opinió no dilinqueix, ho fan les persones. Ara bé, és cert que a les persones detingudes els hem sentit que estan en contra de la violència. Si a això li afegim que hi ha comunicats que s'emeten conjuntament entre el Govern central i el poder judicial és el súmmum.

-Fins on pot arribar la situació?
-Em tem que qui ha dissenyat aquesta estratègia no quedaran asseguts. Crec que hi ha un intent per part del Govern de l'Estat i del PP de crispar la societat, de, salvant les distàncies, d'ulsteritzar la societat i treure el conflicte al carrer en el seu vessant més dur, mentre altres volem dur el conflicte a una mesa de negociació. Però hi ha gent, especialment d'ETA i el Govern, sense voler equiparar-los, que intenten separar la societat. En el costat d'ETA és evident en la seva campanya de patiment i encalç a les persones i vulneració dels drets fonamentals i en el cas del govern del Partit Popular és evident en la Llei de partits, en la reforma de legislació penitenciària...

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris