lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

La inseguretat i l'atur són les grans preocupacions dels mallorquins

Una enquesta del PSM analitza els problemes dels ciutadans

T.GARCIES. Palma.
La inseguretat ciutadana i la situació econòmica actual, amb l'atur de rerefons, són els problemes que els mallorquins consideren més importants i que els afecten d'una manera més directa.

Així ho posa de relleu una enquesta encarregada pel PSM per diagnosticar quina és la situació de la societat davant les institucions de govern.

El document posa de manifest que en només un any s'ha triplicat el nombre de persones preocupades per la delinqüència i s'ha duplicat el percentatge de les que miren per l'economia. La immigració apareix com el tercer problema en importància, amb un percentatge també en augment.

Les altres dades més rellevants de l'enquesta són sobretot la reducció de la importància que es dóna a la falta d'infraestructures així com també l'aparició als primers llocs dels problemes de trànsit i d'aparcament localitzats sobretot a Palma.

D'altra banda, es mantenen les queixes per un excés de construcció. Com a curiositat la forta psicosi que existia fa poc més d'un any pel subministrament d'aigua gairebé ha desaparegut.

El president del PSM, Pere Sampol, relaciona l'increment de la inseguretat amb les polítiques conservadores que s'han aplicat. Així, exposa que el «PP ha caigut en una contradicció quan pregona més seguretat i manco imposts perquè això vol dir també manco doblers per a polítiques socials i d'integració així com un augment de la marginació i de la delinqüència».

Sampol atribueix a factors externs el possible retrocés econòmic sobretot després de l'11 de setembre i també amb la crisi a Alemanya. El polític nacionalista diu que «som l'economia més internacionalitzada i malgrat els esforços del PP, la gent del carrer veu que l'ecotaxa no és culpable de cap crisi».

Per Sampol, la baixada espectacular de les infraesctructures com un problema es deu al fet que «els ciutadans veuen importants actuacions en matèria de carreteres, educació o sanitat on s'estan realitzant inversions històriques».

En relació a aquest fet, un altre apartat de l'enquesta analitza a qui responsabilitza la gent del carrer de posar remei als problemes dels mallorquins.

Així s'aprecia com es dóna un menor grau de responsabilitat al Govern balear, als ajuntaments i al Consell i només s'incrementa, encara que poc, l'apartat corresponent al Govern central.

També destaca al document del PSM un manteniment en la percepció del grau d'autonomia de la comunitat que només es veu modificat per l'aparició, per primera vegada, d'un grup de ciutadans que demana la independència.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris