nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Unicef inicia un programa perquè els municipis s'adaptin als més petits

Inclou crear carrils infantils, entre altres mesures


La delegació balear del Fons de la Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha iniciat a les Illes un programa per convèncer les autoritats i els tècnics dels municipis que adaptin les seves localitats als més petits. Unicef-Balears, presidida per Gaspar Rul·lan, desenvolupa el programa després de detectar a les poblacions obstacles que impedeixen als més petits viure el seu dia a dia amb normalitat.

Claudia Bustos és la coordinadora autonòmica del programa Ciutats amigues de la infància. Segons ens explica aquesta jove, «la idea és impulsar polítiques municipals d'acord amb l'aplicació dels drets de la infància». En aquest sentit, Unicef facilita als municipis la seva ajuda «perquè s'adhereixin al programa».

L'objectiu, segons Bustos, és que «la política municipal sigui més favorable als menuts».

Per posar-ne algun exemple, Claudia Bustos i la seva col·lega d'Unicef Anna Moilanen comenten que en moltes de localitats les instal·lacions públiques dirigides, teòricament, als infants no els ajuden gaire en les seves activitats.

Per millorar aquests espais -parcs infantils, poliesportius, etc.-, Bustos i Moilanen asseguren que el programa preveu que els nins i les nines participin en les decisions municipals que els concerneixen.

En aquest sentit, Moilanen recorda que «a la ciutat madrilenya de Getafe, els infants es queixaven que els parcs no semblaven pensats per a ells, perquè quan anaven a beure a una font l'aixeta estava massa amunt i no hi arribaven, o massa baixa i, en aquest cas, també hi bevien els cans. A més, protestaven perquè en altres parcs l'aixeta estava a l'altura adequada, però el botó per posar-la en marxa estava massa fort i havien de fer molta força per pitjar-lo». Segons Moilanen, tots aquests problemes es resolgueren després de consultar els nins i les nines i posant unes escales fins a l'aixeta, perquè hi arribassin, i fent també més pràctic el botó de la font.

Així mateix, Bustos i Moilanen esmenten, entre altres exemples de mesures possibles per adaptar les ciutats als infants, construir carrils per a ells -talment els carrils bici- que donin preferència als més petits i que «siguin itineraris segurs i vigilats». Una altra iniciativa seria facilitar-los «el dret d'informació amb un llenguatge més senzill, ja que el de tipus administratiu resulta mal d'entendre per als infants».

Tot i que el programa encara no s'ha començat a aplicar, allò cert és que Unicef ja ha iniciat contactes amb alguns ajuntaments de Mallorca com Palma, Calvià, Lloseta i sa Pobla.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris