nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Emaya va haver de fer net 12.690 metres quadrats de grafit el 2002

El centre històric està replet de pintades que atempten contra l'estètica

Emaya va haver de netejar 12.690 metres quadrats de grafit durant l'any passat. Així i tot, els carrers de Palma, inclosos els del centre històric, són objecte de pintades que, segons Emaya, «atempten contra el medi ambient». En poc temps, i en un espai reduït, com és el centre històric, Diari de Balears ha pogut constatar l'existència de més d'una dotzena de pintades, entre les quals gairebé cap ni una, per no dir cap, tenia qualque element artístic. Ans al contrari, una gran part dels grafits han estat pintats sobre murs i portes que formen part del patrimoni. Per comptar les pintades del carrer de la Concepció s'han de menester els dits de més d'una mà. Altres zones del centre, com el comercial carrer de Jaume III, tampoc no està lliure d'aquest tipus d'atemptats estètics. A la zona, altres edificis amb desenes d'anys sobre els seus fonaments dels carrers de Zanglada o del Vi presenten escrits realitzats amb esprais de colors.

Ja fora del centre històric, tant a l'Eixample com a les barriades més populars, hi ha desenes de pintades. Això sí, és cert que algunes, com les que hi ha a la façana de l'Institut d'Ensenyament de Secundària Antoni Maura, són tolerades. El fet que aquestes pintades quedin durant setmanes o fins i tot mesos sense que ningú no les elimini, és responsabilitat dels propietaris. De fet, el director de l'Àrea de Medi Ambient d'Emaya, Paco Montalbán, recorda que preferentment «Emaya actua en propietat pública» i si un propietari recorre al servei municipal ha de fer-se càrrec dels costs. Així i tot, Montalbán reconeix que «tenim la responsabilitat d'eliminar tota la brutor i els grafits els consideram un atemptat contra el medi ambient i la neteja pública». Per això, en casos puntuals, Emaya també actua pel seu compte a propietats privades.

Montalbán explica que la detecció de pintades es realitza a través dels «setze controladors mediambientals que tenim i els desset caps dels dotze sectors en què està dividida Palma. Els controladors comuniquen als seus caps els grafits, pintades i les frases abusives contra les persones que detecten. A partir d'aquí es mobilitzen els recursos de resposta que estan formats per cinc equips de llevapintades que actuen amb dissolvents per desengreixar. A més, en parets sensibles hem d'utilitzar una pintura semblant a l'original perquè recuperi el seu aspecte net».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris